Genom att granska tidigare forskning som har tagit upp djurs klimatavtryck – bland annat inom spridningen av frön, kolcykel, jaktmetoder och metanproduktion – har Schmitz och hans kolleger kommit fram till att vi i teorin kan nå målsättningen om att den globala uppvärmningen inte får överstiga 1,5 grader med rätt hjälp från djurens värld.
Det krävs emellertid att det varje år avlägsnas 6,5 gigaton koldioxid från atmosfären ända fram till år 2100.
Bibehåll och förökelse
Trots de enorma mängderna koldioxid som måste avlägsnas från atmosfären, tror forskare att målet nästan kan uppnås genom att skydda och föröka bestånden av nio olika djur.
"Innan vi lyckas med något sådant måste beståndet av revhajar, gråa vargar, gnuer, havsuttrar, myskoxar och havsfisk bevaras medan antalet afrikanska elefanter måste komma upp på minst 500 000, amerikanska bisonar behöver komma upp i två miljoner och bardvalar måste komma upp i 188 000 i Antarktiska oceanen", säger Schmitz.
Enligt Schmitz kan populationen av de båda djurarterna öka snabbt om förhållandena tillåter det. Men det krävs att många jordbruksarealer förvandlas till vild natur.
"I stället för att förvara nötkreatur så kan börja förvara kol. Låt oss få bisonen tillbaka och betala lantbrukarna för det kol de lagrar i stället för att betala dem för det kött som nötkreaturen producerar", säger han.
Även om visionen kring att tänka in vissa djurarter i processen rörande den globala uppvärmningen är beundransvärd, så anser professor i ekosystem vid Oxforduniversitetet i England, Yadvinder Malhi, inte att bevisen är tillräckligt starka för att skapa politisk handling.
"Jag ser en stor potential i synergin mellan naturvård och förvaring av kol, men jag förhåller mig alltid kritisk när en åtgärd utses att vara "lösningen" på den globala uppvärmningen", förklarar Malhi och fortsätter:
"Genom att vid denna tidpunkt lägga fram en sådan teori på den internationella scenen riskerar man att avleda tankarna från det viktigaste redskapet för att bekämpa den globala uppvärmningen – att låta de fossila bränslens stanna kvar i marken".