Amatörmeteorologens checklista

I den senaste checklistan för nördar snöar vi in på väder och vind. Vi har bland annat hittat en blixtdetektor, marknadens kanske bästa väderapp... och en 400 år gammal termometer!

Kvinde i vind og vejr gadgets
© Shutterstock & Ambient Weather

Blixtsnabb överblick över nedslag

Oavsett om du vill hitta eller undvika blixtar, så är det bra att ha den bärbara blixtdetektorn AcuRite 02020 till hands.

Med hjälp av en elektromagnetisk sensor spårar detektorn de förändringar i atmosfärens elektriska fält som orsakas av blixtaktivitet. Den kan registrera blixtar innanför en radie på 40 kilometer och ange ditt avstånd från blixtnedslaget.

Blixtdetektor
© Acurite

Flytande kulor visar temperaturen

Alla vädernördar bör äga en Galileotermometer – uppkallad efter den italienska fysikern Galileo Galilei.

Termometern från Nauticalia anger temperaturen med hjälp av flytande kulor i ett förseglat glasrör. Kulorna har olika densitet och rör sig upp och ned i röret när temperaturen förändras.

Galileotermometer
© Nauticalia

Håll koll på vädret med tre väderstationer

Netatmo, väderstation
© Netatmo

Den stilrena...

Netatmo har gjort sig ett namn med en stilsäkert designad och mycket driftsäker väderstation. Systemet är uppbyggt i moduler med bland annat regnmätare, anemometer (vindmätare) samt termometrar som kan placeras både inom- och utomhus. Alla mätningar visas i en app, i vilken du också kan se väderdata från andra Netatmo-användare.

Väderstation för barn
© Green Science

... den barnsliga ...

Weather Science har många funktioner för barn och barnsliga personer: Du kan bland annat hålla koll på väderförändringar, göra ditt eget moln, experimentera med statisk elektricitet och observera växthuseffekten. När du är färdig med att utforska väderstationen kan du återanvända flaskan och göra ditt eget miniväxthus.

Ambient, väderstation
© Ambient Weather

... den praktiska

Ambient Weathers WS-2902 är en riktigt bra och driftsäker allt-i-ett-väderstation med tillhörande LCD-bildskärm. Utöver temperatur och regnmängd håller den koll på vindriktning och -hastighet, atmosfäriskt tryck samt UV-strålning.

Håll koll på kylfaktorn

Minusgraderna känns som bekant mer om det blåser – vilket betecknas med den så kallade kylfaktorn. Om temperaturen exempelvis ligger på -2 °C, medan vindstyrkan ligger på 14 m/s, kommer din kropp att uppleva att temperaturen är -11 °C.

Med Kestrel 2000 Weather Meter kan du få en precis avläsning av vindhastigheten tillsammans med kylfaktorn.

Vindmätare
© Kestrel

App talar om när kusten är klar

Marknaden flödar över av goda väderappar, exempelvis framhävs The Weather Channel och norska YR som pålitliga tjänster av bland annat friluftsmänniskor och seglare.

Weather Underground-appen hyllas bland annat för en välfungerande stormvarning och sina radarkartor. Appens smartaste funktion är dock en individuellt anpassad tjänst: Du kan skriva in de vädervariabler (temperatur, vind, luftfuktighet och så vidare), som du tycker är idealiska för exempelvis en promenad på stranden eller för att beskåda stjärnor, så kommer appen att ge dig notiser när de idealiska förhållandena råder.

Den delen av tjänsten kräver dock ett abonnemang.

Väderapp
© Weather Underground