Shutterstock

Växtprotein är tydligen inte så näringsrikt som man hade kunnat tro

Många vegetariska alternativ till kött innehåller viktiga näringsämnen som kroppen inte kan ta upp, visar forskning.

Växtbaserad kost är populärare än någonsin tidigare.

Men medan det är goda nyheter för jorden och klimatet att vi äter mer grönsaker och mindre kött, så utgör det ökade intaget av matvaror med växtprotein inte nödvändigtvis någon hälsomässig fördel.

Många av produkterna är långt ifrån de vitaminbomber som det angivna näringsinnehållet ger sken av.

Det visar en svensk genomgång av 44 vegetariska produkter som innehåller växtprotein i stället för konventionellt köttprotein.

Resultaten av studien har publicerats i tidskriften Nutrients.

Järnbrist – ett globalt problem

Blockerar upptaget av mineraler

De matvaror som de svenska forskarna har tittat närmare på har huvudsakligen framställts av proteiner från soja och baljväxter.

Enligt forskarna var det stor variation mellan produkternas näringsinnehåll. För även om många av matvarorna har ett högt innehåll av näringsämnen som järn och zink, så är det ofta i en form som kroppen inte kan ta upp.

"Generellt sett blev den uppskattade absorptionen av järn och zink extremt låg. Det beror på att dessa köttersättningar innehöll höga nivåer av fytater, antinäringsämnen som hämmar absorptionen av mineraler i kroppen", rapporterar studiens huvudförfattare, Cecilia Mayer Labba, vid Chalmers Tekniska Högskola.

Fytater, som även är kända som fytinsyra, finns i ett stort antal växtbaserade livsmedel, bland annat frön, nötter, spannmål och baljfrukter – och de ansamlas när växtproteiner utvinns till användning i köttersättande produkter.

Fytaterna binder sig till vissa mineraler i matsmältningssystemet och blockerar på så sätt för upptagningen av mineralerna i tarmen.

Enligt forskarna skiljer sig tempe, som består av fermenterade sojabönor, från de andra köttsubstituten genom att innehålla en större mängd järn, som lätt kan tas upp av kroppen.

Orsaken är att fytaterna bryts ned under den fermenteringsprocess som krävs för att framställa tempe.