Blockerar upptaget av mineraler
De matvaror som de svenska forskarna har tittat närmare på har huvudsakligen framställts av proteiner från soja och baljväxter.
Enligt forskarna var det stor variation mellan produkternas näringsinnehåll. För även om många av matvarorna har ett högt innehåll av näringsämnen som järn och zink, så är det ofta i en form som kroppen inte kan ta upp.
"Generellt sett blev den uppskattade absorptionen av järn och zink extremt låg. Det beror på att dessa köttersättningar innehöll höga nivåer av fytater, antinäringsämnen som hämmar absorptionen av mineraler i kroppen", rapporterar studiens huvudförfattare, Cecilia Mayer Labba, vid Chalmers Tekniska Högskola.
Fytater, som även är kända som fytinsyra, finns i ett stort antal växtbaserade livsmedel, bland annat frön, nötter, spannmål och baljfrukter – och de ansamlas när växtproteiner utvinns till användning i köttersättande produkter.
Fytaterna binder sig till vissa mineraler i matsmältningssystemet och blockerar på så sätt för upptagningen av mineralerna i tarmen.
Enligt forskarna skiljer sig tempe, som består av fermenterade sojabönor, från de andra köttsubstituten genom att innehålla en större mängd järn, som lätt kan tas upp av kroppen.
Orsaken är att fytaterna bryts ned under den fermenteringsprocess som krävs för att framställa tempe.