Varifrån kommer damm?

Nu när vårsolen tittar fram blir det tydligt hur mycket damm det ligger överallt i hemmet. Men varifrån kommer det?

Damm

Dammpartiklar kommer vanligtvis från hudceller, textilfibrer och stekos.

© SHUTTERSTOCK

Damm består av jättesmå partiklar som uppstår under vanlig aktivitet i hemmet.

Några av viktigaste källorna till damm är avstötta hudceller, djurhår, smulor, pollen, textilfibrer från kläder, möbler och mattor samt partiklar från exempelvis stekos och tobaksrökning.

Damm kan hålla sig svävande i kortare eller längre perioder och virvlar lätt upp från exempelvis golvet. När det lägger sig igen är det inte alltid i ett jämnt lager.

Elektronik samlar damm

En del ytor samlar mer damm än andra – svag elektronisk laddning i exempelvis stereoanläggningen, tv-skärmen och datorn samlar extra mycket damm.

Kvalster trivs i dina sängkläder

stoev seng
© Shutterstock

Sovrummet dammar mest

Sovrummet är ett av de rum där det bildas allra mest damm, eftersom det är där vi tar av oss kläderna. Dammet består främst av hudflagor, som är kalas för husdammskvalster.

stoevmide
© Eye of science/Science Photo Library

Du matar tusentals kvalster

På ett enda dygn avger en människa mellan ett halvt och ett helt gram hudflagor. Det är tillräckligt mycket för att ge näring åt tusentals husdammskvalster under ett helt år.

När luftströmmarna genom huset träffar dammpartiklarna samlas de till dammråttor som virvlar i väg över golvet och samlar ännu mer damm.

I rum med vanlig aktivitet varierar mängden av damm från cirka 0,05 till ett milligram per kubikmeter, men i rum med hög aktivitet och där det röks tobak, kan dammängden bli betydligt större.