Varför ett rent och fräscht hem är så viktigt för ditt välmående

Om det finns en syssla som de flesta svenskar drar sig för så är det att städa hemmet. Oftast har man helt enkelt inte tid att städa regelbundet, och när tiden mellan städningarna blir längre blir lite damm här och där så småningom en vana. Men ett städat hem är inte bara en fröjd för ögat – det är otroligt viktigt för vårt välmående.

© depositphotos

För att vi ska kunna fungera ordentligt, både mentalt och fysiskt, måste den miljö vi tillbringar en stor del av dagen i vara fräsch och ren. Och då behöver du ta hand om din bostad genom att rengöra den regelbundet. Faktum är att många studier pekar på att ett rent och fräscht hem är viktigt för människors välbefinnande. Vi har sammanfattat några av de hälsofördelar ett städat hem kan ge dig, såväl fysiskt som psykiskt!

Bakteriefyllda hem främjar fler sjukdomar

Det kanske inte kommer som en överraskning, men en av de många anledningarna till att det är oundvikligt att städa hemmet regelbundet är att du håller dig frisk. Smutsiga och dammiga hem ökar antalet skadliga bakterier i hemmet, som i sin tur kan orsaka diverse sjukdomar. För att inte tala om att ett städat hem tar bort allergener, vilket gör att du kan må allmänt bättre – inte minst om du är överkänslig mot damm redan.

Det viktigaste är att ditt hem är noggrant rengjort när du flyttar in, så att du inte behöver omge dig med andras bakterier som fått utrymme att frodas i åratal. Inför flytten föreslår vi sålunda att du anlitar en flyttfirma i Stockholm med tilläggstjänster som kan göra jobbet åt dig. Stockholmare har generellt sett inte så mycket tid för städning, så för att inte äventyra din hälsa kan du med fördel anlita proffs i form av en städ- och flyttfirma i Stockholm för att utföra flyttstädningen. Det är trots allt mycket enklare att hålla ett hem rent när det är grundligt rengjort från början!

Oreda kan orsaka nedstämdhet och stress

Vidare finns det många bevis för att stökiga och smutsiga hem kan ha en mycket negativ inverkan på människors mentala välbefinnande. När hjärnan blir visuellt störd av oredor påverkar det den kognitiva förmågan, vilket kan försvåra för oss att fokusera. Nedstämdhet, stress, koncentrationsproblem och sämre sömn är bara några av de konsekvenser oreda kan orsaka.

Nu får man givetvis inte glömma att några människor faktiskt förespråkar stökiga miljöer, särskilt när de utför diverse kreativa projekt. Men jämfört med befolkningen i stort är det dock fler personer som misstrivs i stökiga miljöer. Att inte trivas i sitt hem kan således orsaka sömnproblem, liksom man kan uppleva känslor av stress och nedstämdhet.

Nedstämdhet och stress orsakas naturligtvis inte enbart av ett stökigt hem och kan därför inte bekämpas enbart genom städning – men människor som redan är sårbara för psykisk ohälsa kan påverkas avsevärt av röriga miljöer. Därför är det viktigt att vi håller våra hem rena i största möjliga mån för att främja vårt mentala välbefinnande.