Upptäck de positiva effekterna av solljus

© pexels.com

Även om man ska skydda sig mot solens strålar har solljus även många positiva effekter på vår hälsa. Det är en naturlig källa till D-vitamin och kan också minska risken för depression genom att frisätta endorfiner som gör oss glada. Solljus kan även stimulera produktionen av melatonin, vilket bidrar till ett bättre sömnmönster. I vissa fall kan man även bli rekommenderad att åka utomlands för att lindra olika besvär såsom eksem.

Solens strålar bildar D-vitamin

Solens strålar är en av de bästa källorna till D-vitamin. När solen träffar huden, produceras ett ämne som kallas cholecalciferol, som sedan omvandlas till aktivt D-vitamin i levern och njurarna. Det är viktigt att få tillräckligt med D-vitamin för att stödja immunförsvaret, muskelfunktionen och benhälsan. D-vitamin kan också hjälpa till att reglera blodsockernivån och minska inflammation. Men man ska alltid se till att skydda sig mot solbränna och hudcancer genom att använda solskyddsfaktor med hög SPF. Under vintern kan man också ta tillskott av D-vitamin om man inte får tillräckligt från solen.

Solen kan ha en antiinflammatorisk effekt på huden

Solen har länge ansetts ha en antiinflammatorisk effekt på huden. Det är välkänt att solens UV-strålar kan hjälpa till att lindra inflammation och smärta, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för personer som lider av olika typer av hudproblem. Man behöver dock inte ligga stilla och sola för att ta del av dessa fördelar, man kan också dra nytta av solens antiinflammatoriska egenskaper genom att ta kortare promenader i solskenet eller bara sitta ute och njuta av den friska luften. Om problemen blir värre under vintern kan man planera in en semester för att lindra besvären. Har man inte tid att spara ihop till det sista kan man alltid ta ett lån och kanske även samla ihop lån som man tagit tidigare.

Solen stimulerar endorfiner som påverkar humöret

Under sommaren kan man ofta känna sig lugnare, gladare och någorlunda bekymmersfri. Detta beror på att solens strålar stimuleras endorfiner som är kroppens naturliga lyckohormoner. Endorfiner ger oss ett välbefinnande och kan hjälpa till att lindra stress och ångest. Det finns många olika sätt att njuta av solen, från att ligga på stranden och ta det lugnt till att gå ut på en promenad eller bada i havet. Detta är också varför många även talar om vinterdepression, eftersom man i Norden inte har tillgång till lika mycket sol under vintern produceras inte lika mycket endorfiner och många känner sig istället stressade, trötta och spända!