Tatueringar stärker din hälsa

Tatueringar är styrketräning för kroppen: Ju fler du skaffar, desto starkare blir ditt immunförsvar, visar ett nytt forskningsprojekt.

Tatueringar

Har du alltid drömt om att tatuera in en stor drake på ryggen? Då ska du se till att det blir av. Eller ännu bättre: gör en på armen och benet också.

Ett forskningsprojekt från University of Alabama har visat att det förstärker immunförsvaret att få tatueringar. Men det krävs att du skaffar mer än en.

Enligt Science Alert fungerar förstärkningen av immunförsvaret på samma sätt som träning stärker musklerna.

Tatueringar är som ömma muskler

Den första dagen på gymmet gör det rejält ont i musklerna och du känner dig svag efteråt. Men på sikt blir du starkare om du fortsätter med att träna. Din kropp reagerar på samma sätt på bläcket som sprutas in i din hud – ditt immunförsvar sätts på övertidsarbete, men på sikt blir det starkare.

Forskarna följde personer som skulle tatueras. De mätte testpersonernas mängd av immunoglobulin A, som skyddar kroppen mot inträngande organismer, och kortisol, som bland annat utsöndras när kroppen går i försvarsposition.

Mätningarna visade ett stort fall av mängden immunoglobin A hos personer som tatuerades för första gången, medan kortisolnivån ökade. Kroppens försvarsmekanism sattes alltså i gång och tog över kampen mot det främmande bläcket från det klassiska immunförsvaret.

Hos personer som redan hade tatueringar blev ökningarna och minskningarna betydligt mindre – det klassiska immunförsvaret stod alltså för större delen av bekämpningen.

Tatueringar pressar kroppen

Enligt en av forskarna bekom beror skillnaderna på att kroppen anpassar sig efter den belastning den utsätts för, men kort senare återgår till normaltillståndet.

Men om påverkan förnyas gång på gång hittar kroppens immunsystem en högre "grundnivå". Och det är enligt forskarna anledningen till att immunförsvaret förstärks av flera tatueringar, men inte av en enda.