Tandläkare: Dessa livsmedel ger oftast hål i tänderna

Kakor och godis hör inte hemma i barnens matsäck, men enligt tandläkare är det inte de enda mellanmålen som ger barn hål i tänderna.

Matsäck

Alla mellanmål är inte lika nyttiga. Och sammanlagt spelar alla små snacks en stor roll för barnens tandhälsa.

© Shutterstock

De flesta av oss är väl medvetna om att grovt bröd och en massa grönt är mer näringsrikt än vitt bröd och sötsaker.

En matsäck ska nämligen innehålla både vitaminer, mineraler och fibrer – och så lite socker som möjligt.

Därmed måste yoghurt, kexchoklad, kakor, läskedrycker med socker och saft strykas från listan över vad en nyttig och hälsosam matsäck får innehålla.

Men vad får man då lägga ned i matlådan om man vill överraska ungarna med ett riktigt gott mellanmål?

Socker är den största boven

Hur man än vrider och vänder på det, så är socker den överlägset största boven för alla som vill undvika hål i tänderna.

"Alla sockerarter förutom artificiella sötningsmedel kan ge hål i tänderna, men en del sockerarter är värre för tänderna än andra. Det gäller bland annat vitt socker och rörsocker som ger mer plack på tänderna, vilket kan utvecklas till hål", förklarar tandläkaren Susanne Kleist.

Bakterierna på våra tänder lever nämligen av socker, som de omvandlar till syra. Och det är den syran som tränger in i tandens emalj och sedan fortsätter ned i själva tandbenet.

Kindtand med syraskador

På bilden ser du en kindtand med syraskador i ett tidigt skede. Skadorna känns bland annat igen på de små, gulaktiga fördjupningarna på tuggytorna. Får du syn på sådana fördjupningar bör du kontakta en tandläkare omgående.

© Tandlægeforeningen

När tandens yta börjar smulas sönder uppstår det hål i tanden även kallas karies.

"Det gäller att ha så få bakterier som möjligt på tänderna. Kan man hålla dem borta kan man också reducera kariesaktiviteten", säger tandläkaren Stine Brems Mørcholdt vid danska Tandläkarföreningen till Illustrerad Vetenskap.

Torkad frukt

Om du har för vana att smyga ned en handfull russin eller en müslibar i matlådan, så bör du nog omvärdera det valet.

"Vindruvor innehåller riktigt mycket socker och det gör russin också. Skillnaden är bara att russin är torkade, klistriga och avsevärt mindre, vilket innebär att man kan äta mycket fler russin än vindruvor. Och så klistrar de sig verkligen fast vid tänderna", säger Stine Brems Mørcholdt.

Men det är inte bara russin och müslibarer som klistrar sig fast, innehåller stora mängder socker och kan vara extra svårt att få bukt med under tandborstningen.

"Sådant som fikonstänger, torkade aprikoser och tranbär klistrar sig också fast vid tänderna, vilket innebär att sockret stannar kvar på tänderna i längre tid åt gången", fortsätter Mørcholdt.

En påse torkade tranbär innehåller 14 sockerbitar enligt danska Tandläkarföreningen. Och eftersom det bara täcker mängden tillsatt socker och inte själva fruktsockret, så är den reella sockerhalten ofta långt högre.

Efter att allt detta har sagts är poängen inte att barn aldrig får inta socker.

Däremot bör intaget begränsas och det bör inte halka med några av dessa "dolda" sockerbomber i barnens mellanmål.

"När det gäller matsäckar så bör man helt enkelt bara att följa de allmänna kostråden, så att barnen äter grovt, grönt och varierat", säger Mørcholdt och fortsätter:

"Det bästa sättet att förebygga hål i tänderna är därför att begränsa sockerintaget och hålla en god munhygien genom att borsta tänderna med fluortandkräm.