Överraskande mätningar
Studenterna i studien bar handledsmätare under perioden mellan 2015 och 2018, vilket gjorde det möjligt för forskarna att övervaka deras sömnmönster och exponering för ljus under dagens lopp.
Mätningarna avslöjade att studenterna fick ungefär samma mängd sömn oavsett årstid, men att de på vardagskvällar under vintern gick och lade sig 35 minuter senare och steg upp 27 minuter senare jämfört med vardagskvällar på sommaren.
Upptäckten överraskade forskarna, eftersom staden Seattle, där universitetet ligger, får hela 16 timmars dagsljus på sommaren jämfört med åtta på vintern. Därför hade de förväntat sig att de långa, ljusa sommarkvällarna skulle hålla studenterna uppe längre – men det visade sig alltså förhålla sig tvärtom.
Forskare: Uppmaning till oss alla
Forskarna tror att förklaringen finns i att mängden dagsljus minskar på vintern, vilket rubbar studenternas inre klocka, eller dygnsrytm, och förskjuter den upp emot 40 minuter.
Samtidigt har det enligt forskarna stor betydelse vilket ljus vi utsätter oss för.
"Ljus under dagen, speciellt på morgonen, påverkar din inre klocka så att du blir trött tidigare på kvällen, medan ljus sent på dagen eller tidigt på kvällen förskjuter din trötthet", förklarar Horacio de la Iglesia,, som är en av forskarna bakom publikationen samt professor i biologi vid University of Washington.
Enligt honom är resultaten en viktig påminnelse för oss alla – inte bara universitetsstuderande i USA.
"Många av oss bor i städer med massor av artificiellt ljus och har samtidigt en livsstil som håller oss inomhus under större delen av dagen. Den här studien visar att vi måste se till att komma ut – även om det bara är en kortare stund och helst på morgonen, så att vi utsätts för naturligt ljus", avslutar han.