Studie: Så faller gråtande bebisar fortast till ro

Alla föräldrar har varit med om sömnlösa nätter till följd av bebisgråt. Men den här enkla tekniken kan vara lösningen.

Mörka ringar under ögonen är inget ovanligt hos föräldrar som har hållits vakna halva natten av en gråtande bebis. Alla möjliga metoder har använts i desperata försök att få den lilla krabaten att somna om. Men nu avslöjar ett nytt italiensk-japanskt forskningsprojekt vilken teknik som fungerar bäst.

Enligt den nya studien, som har publicerats i tidskriften Current Biology, är detta den absolut bästa metoden att få en bebis att falla till ro:

Ta upp barnet och bär lugnt omkring det i rummet utan att stanna eller plötsligt byta riktning. Stanna inte heller upp och stå stilla. Sätt dig sedan ned och håll barnet i ytterligare fem till åtta minuter. Vid den tiden kommer barnet att ha fallit till ro, så att du kan lägga ned det igen.

Olika metoder

Forskarna har kommit fram till vad de kallar den perfekta strategin efter att ha studerat olika metoder att få gråtande barn att fall till ro. De filmade ett antal situationer i vilka föräldrar kramade sina barn, bar runt dem, vaggade dem försiktigt i en barnvagn eller bara lade ned dem. Efter att ha gått igenom alla filmer kunde de se vad som fungerade bäst.

"Intensiv bebisgråt, speciellt mitt i natten, har visat sig vara en av de största orsakerna till föräldrastress. Den rekommenderade metoden, som tar ungefär en kvart, är definitivt föräldrar bör försöka med, innan de börjar fundera på om det är något fel på barnet", säger Dr. Kumi Kuroda från Riken Center for Brain Science i Saitama, Japan.

Alla bebisar slutade gråta

Metoden har testats på 32 bebisar i åldrarna noll till sju månader och deras biologiska mammor antingen i Italien eller Japan. Och den fungerar. Förutom att använda videoövervakning utrustade forskarna bebisarna med små hjärtmonitorer, för att kunna mäta deras puls. De konstaterade att samtliga bebisar hade slutat gråta efter att ha burits runt i fem minuter. Hälften av dem hade till och med somnat.

Ändå vaknade cirka en tredjedel av bebisarna i samma ögonblick de lades tillbaka i sängen eller vaggan. Hjärtmonitorerna avslöjade att bebisens puls ökade när den fysiska kontakten till modern bröts – i en del fall tillräckligt mycket för att väcka dem. Det hjälpte inte att lägga ned barnet mer försiktigt. Det som gjorde skillnad var om mamman satt med barnet i fem till åtta minuter efter att ha burit omkring det, innan hon lade ned barnet igen.

Inspirerade av djurs beteende

Inspirationen kommer från studier av bland annat katter, möss och ekorrar som, precis som människor, är hjälplösa vid födseln. Forskning har bland annat visat att det har en lugnande effekt när mammor bär runt sin avkomma. Effekten kallas "transportrespons". I och med att djur flyttar runt sina ungar i många situationer för att undvika överhängande faror, kan denna respons eventuellt ha utvecklats evolutionärt till följd av att avkomman på detta sätt har överlevt.

Även om den rekommenderade metoden att få barnet att falla till ro fungerar bättre än de övriga testade metoderna, så poängterar forskarna att den inte ska ses som en mirakelkur för sömnlösa föräldrar.

"Det kan finnas många anledningar till att bebisar är vakna. Om bebisen exempelvis har ont i magen är den här metoden inte till någon hjälp. Som förälder måste man vara inställd på att få mindre sömn än normalt", säger Gianluca Esposito, professor i utvecklingspsykologi vid universitetet i Trento, Italien.

"Det ena kan vara rätt för en del och något annat fungerar bättre för andra. Den har studien är relativt liten, men det är positivt att konkret forskning visar att det kan vara effektivt att ta upp bebisen i armarna och låta den falla till ro och sedan somna. Jag upplever att transfermetoden – det vill säga att få barnet att sova och sedan flytta det – fungerar för många. Det rekommenderar jag faktiskt ofta. Men för andra fungerar det bara att lära barnet somna där det sedan ska sova vidare. Annars vaknar barnet efter 30-45 minuter, så att hela processen måste göras om från början", säger sjuksköterskan Sine Ditlev Bihlet.