Det har den amerikanska hjärtföreningen kommit fram till i en omfattande genomgång av tio populära dieter grundat på föreningens standard för hjärthälsa.
Det högsta betyget
De flesta kostplaner fick en tumme uppåt, men det fanns även undantag.
Låt oss börja med dem som kammade hem högst betyg.
DASH-dieten, som står för "Dietary Approaches to Stop Hypertension" (motverkan av förhöjt blodtryck via kosten, reds. anm.) får högst betyg.
Dieten är baserad på fisk, frukt, grönsaker, fullkorn, nötter, vegetabiliska oljor och fettsnåla mejeriprodukter – och begränsar samtidigt intaget av alkohol, fett, socker och salt.
Näst bäst är medelhavskosten, som också är baserad på färsk frukt, grönsaker, fisk, baljfrukter, nötter och fullkornsprodukter. Dock utan att uttryckligen ta med tillsatt salt i beräkningen samt mer generösa ramar för alkoholintag än DASH-dieten.
Pescetariska och vegetariska kostplaner som inkluderar ägg, mejeriprodukter eller båda delar, tillhörde också de gruppen som fick högst betyg.
I den andra änden av skalan hamnade däremot paleo- och ketodieterna, som ligger sämst till i hjärtföreningens ögon.
Båda dessa dieter baseras nämligen på matvaror med hög fetthalt och få fibrer, vilket kan vara en negativ livsstil för hjärtat, eftersom såväl stora mängder mättat fett som mat med låg fiberhalt är förknippade med hjärt-kärlsjukdomar, poängterar forskarna som har gjort studien.
Mittfältet
De resterande kostvanorna hamnar i listans mitt. Av dem får vegansk och fettsnål kost högst betyg. Forskarna varnar dock för att man löper ökad risk för B-12-vitaminbrist om man uteslutande äter veganskt.
De noterar dessutom att en risk i samband med en fettsnål diet är att alla fettämnen oftast dras över en kam, och hjärtföreningen rekommenderar att mättat fett ersätts av hälsosammare fettämnen, som exempelvis mono- och polyomättade fettämnen.
I den kategori som bedömdes vara näst sämst ingår fett- och kolhydratfattig kost, som i ringa till måttlig grad lever upp till föreningens riktlinjer. Båda dessa kostmönster begränsar intaget av de livsmedelsgrupper som föreningen lägger vikt vid i sina rekommendationer, som exempelvis nötter och nyttiga vegetabiliska oljor.