Shutterstock

Stor studie: Potatis är bra mat – rätt tillagad, det vill säga

En forskargrupp tror sig ha hittat förklaringen till den utskällda knölens dåliga rykte.

Full av kolhydrater och stärkelse, smaklös och många gånger antingen mjölig, sönderkokt eller stenhård – beroende på hur den tillagas.

Mycket kan man klandra den för, den utskällda potatisen, men enligt en ny studie är kanske dess dåliga rykte obefogat, åtminstone vad gäller dess negativa inverkan på vår hälsa.

Den här knölen har annars fått höra lite av varje.

Potatisen har dömts ut, dels av en lång rad dieter med kolhydratbegränsningar, dels av forskare som misstänkt att den har skadliga hälsoeffekter, till exempel genom att möjligen öka risken för typ 2-diabetes.

Det verkar dock inte vara så, visar en studie som publicerats i tidskriften Diabetes Care, med en grupp danska och australiska forskare som upphovsmän.

Potatisen är en av världens mest odlade grödor.

© Shutterstock

Känn din potatis

Potatismos, pommes frites eller chips?

Enligt forskarna är det nog mest en fråga om hur potatisen tillagas och vad den äts tillsammans med.

Studien utgår från ett stor samling danska data, i vilken över 54 000 personer har rapporterat vad de äter.

Av den framgår att de som åt mest grönsaker löpte 21 procent lägre risk att utveckla typ 2-diabetes än gruppen som åt minst grönsaker.

Enligt forskarna hade intaget av potatis varken någon positiv eller negativ inverkan på risken att utveckla typ 2-diabetes.

”I Danmark äter folk potatis tillagad på många olika sätt. I vår studie kunde vi skilja mellan de olika tillagningsmetoderna”, säger doktoranden Pratik Pokharel, en av studiens författare.

”När vi skilde kokt potatis från potatismos, pommes frites eller chips var kokt potatis inte längre förknippad med förhöjd risk för diabetes. Effekten var noll.”

© Shutterstock

Läs också:

Studiens resultat visade samtidigt att de som åt mest potatis i många fall också åt mer smör och rött kött och drack mer läsk som sötats med socker än de övriga.

Alla dessa är livsmedel som man vet ökar risken för typ 2-diabetes.

”När man tar med det i beräkningen är kokt potatis inte förknippad med diabetes. Det är bara pommes frites och potatismos, det senare troligen för att det vanligen görs med smör, grädde eller liknande”, säger Pratik Pokharel.