Forskningsprojektet sammanfattar resultaten av totalt 124 vetenskapliga studier och inkluderar mer än 50 000 personer.
Den stora genomgången visar att de personer som gick ned i vikt som resultat av ett intensivt viktminskningsprogram uppnådde en lägre risk att drabbas av både hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes jämfört med personer som antingen inte har gått ned i vikt alls eller deltog i ett viktminskningsprogram med lägre intensitet.
De som gick ned i vikt uppnådde även lägre blodtryck, kolesterolvärde och A1C-nivåer, vilket är ett mått som används till att diagnostisera och övervaka diabetes, jämfört med övriga deltagare.
Enligt forskarna bibehöll deltagarna den lägre risken i minst fem år efter att viktminskningsprogrammet hade avslutats.
Effekt trots viktökning
Ett annat – och kanske ännu mer överraskande – fynd var att vinsterna med att gå ned ett antal kilo tydligen gällde även för de deltagare som gick upp några av de förlorade kilona igen.
Ett resultat visar nämligen att den minskade risken för hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes tycktes förbli lägre även efter viktökning.
Det finns dock "behov av fler studier för att bekräfta om den förmodade vinsten kvarstår", förklarar Susan A. Jebb vid University of Oxford, en av medförfattarna till studien.
I genomsnitt låg deltagarnas BMI på 33, vilket placerar dem i gruppen som lider av "fetma".
Det framgår av de resultat som har publicerats i Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, en kollegiegranskad tidskrift som ges ut av American Heart Association, att den genomsnittliga viktminskningen i de olika studierna varierade från två till fem kilo och att viktökningen bland deltagarna i genomsnitt var 0,12 till 0,32 kilo om året.