Stearinljus

Är stearinljus farliga för hälsan?

Stearinljus är ofarliga och kan till och med stärka hjärtat när de brinner med en lugn låga. Men drag får ljuset att skicka ut cancerframkallande sotpartiklar.

Lugna stearinljus stärker hjärtat

Ett ljus är ofta gjort av paraffin, en kemisk förening som uteslutande består av kol och väte. När ljus brinner reagerar kolvätena med syret i luften och omvandlas till vatten och koldioxid. Samtidigt uppstår också värme och ett behagligt sken.

Ljus som brinner med en stadig och lugn låga är alltså inte farliga för människors hälsa. En ny svensk studie tyder faktiskt på att ljus som inte fladdrar kan stärka hjärtat. Stearin och paraffin avger nämligen välgörande ånga av natrium- och kaliumsalter som kan tas upp i blodet. Ångorna kommer från orenheter i ljuset och och från flamskyddsmedel i veken.

Stearinljus i drag är skadliga

Om ljuset däremot står i drag och lågan fladdrar bildas hälsovådliga sotpartiklar. Partiklarna är så små att de kan tränga in i lungorna och vidare in i kroppen där de bland annat kan orsaka cancer. Sot är det samma som rök och det bildas eftersom förbränningen är ofullständig.