Soleksem

Soleksem kan ge livslång allergi

Solen kan ge dig utslag över hela kroppen. Och har du väl en gång drabbats av soleksem kan du förvänta dig att hudåkomman återkommer sommar efter sommar.

Vad är soleksem?

Du har tagit fram dina vinterbleka ben och ut i den härligt heta solen. Resultat: Du blir täckt av utslag, blåsor och kliande prickar! Och det flammiga utseendet varar i dagar eller veckor.

10–20 procent af befolkningen lider av soleksem – eller fotoallergisk dermatit.

Det är speciellt bleka skandinaver som ska vara försiktiga, eftersom de inte bildar melaniner – beteckning för röda, bruna och svarta pigment – tillräckligt snabbt för skyddas mot solstrålarna.

Resultatet blir att man får solbränna – och befinner sig i farozonen för att utveckla soleksem. Det gäller inte minst unga kvinnor, vilket kan bero på att deras östrogennivå påverkar solljusets inflytande på immunförsvaret.

Soleksem återkommer

Har man väl en gång fått soleksem kan man dessutom förvänta sig att hudåkomman återkommer sommar efter sommar - för vissa hela livet.

Enligt Havard Health kan de flesta som drabbas av soleksem slippa åkomman efter sju år.

Forskarna vet inte exakt vad det är som sker i huden när den reagerar allergiskt på solljuset. Man tror dock att solens ultravioletta strålar får vissa proteiner i huden att ändra utseende, så att kroppen plötsligt uppfattar dem som främmande.

Därför aktiverar kroppen sitt immunförsvar och det uppstår en inflammationsreaktion i huden, en försenad allergisk reaktion.

Det är speciellt långvågigt ultraviolett ljus, UV-A, som har våglängdfen 320–400 nm, som utlöser eksemet. Men även de korta våglängderna UV-B med våglängden 290–320 nm kan vara bovar och krävs långt mindre för att bli bränd i solen.

Behandling av soleksem

Problemen med soleksem kan minimeras genom att vistas sig i skuggan när solen står högst på himlen. Utöver det bör man använda en fet solkrä – gärna faktor 30 eller högre – och bära kläder på utsatta områden och använda solglasögon.

Behandlingen omfattar både antihistaminer, ljusbehandlingar, binjurebarkhormon, ciklosporin – starkt medel som också används mot elakartad psoriasis – och intravenösa injektioner av antikroppar; så kallade immunoglobuliner.

Soleksem är dock inte liktydigt med ett liv i mörker. Tvärtom. Man måste nämligen härda huden gradvis varje sommar, så att den kan vistas i solljus igen.

Det kan man få hjälp med hos en hudläkare om man speciellt ljuskänslig. Här kan läkaren också undersöka om det är UVA- eller UVB-strålar som man reagerar på, så att man lättare kan veta hur man ska skydda sig.