Snart har vi ett botemedel mot förkylning

Forskare har tagit fram flera effektiva vapen mot förkylning. Om ett par år kan du kanske till och med vaccineras mot snuva. Tills dess kan du förkorta dina förkylningar betydligt med ett enkelt kosttillskott.

Kroppen sköljer ut virus och döda celler i slemhinnan med snor, som antingen rinner ut ur näsan eller ned i magen.

© Shutterstock

I dag har vi nästan bara varmt te att ta till när vi ännu en gång börjar hosta och snörvla. Men nu har en österrikisk forskare tagit patent på ett effektivt vaccin mot förkylning.

Den återkommande plågan kan bero på inte mindre än 200 olika virus och eftersom vacciner vanligtvis är riktade mot ett visst virus har det hittills visat sig vara mycket svårt att ta fram ett effektivt vaccin mot förkylning.

Vaccinet är effektivt på möss

Det nya vaccinet, som har utvecklats av Rudolf Valenta från Medicinska universitetet i Wien, Österrike, är inriktat på de 99 förkylningsvirus som är av typen rinovirus och därför påminner om varandra.

Vaccinet har testats på möss och kaniner och har visat sig vara ett effektivt skydd mot minst fem av virusen. Valenta tror att ett brett täckande vaccin kan godkännas för människor om sex–åtta år.

De flesta förkylningar beror på rinovirus, som med en diameter på 30 nanometer tillhör de minsta virusen.
© Kallista Images/Science Photo Library

Andra forskare testar nya läkemedel som angriper viruset när vi smittas. Medlen cathelicidin och WIN 52084 hindrar exempelvis viruset från att tränga in i kroppens celler, medan ämnet gemcitabin förhindrar att den framställer nya kopior av sig själv.

De nya läkemedlen väntas komma ut på marknaden inom fem–tio år. Tills dess är ett vanligt kosttillskott det bästa vapnet mot förkylningar. Flera studier har visat att zink förkortar sjukdomsperioden med omkring 40 procent.