Snabbverkande nässprej mot migrän på gång

I och med den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndighetens godkännande av en snabbverkande nässprej blir livet med migrän förhoppningsvis något lättare.

Migrän upplevs ofta som en mycket smärtsam huvudvärk.

De flesta migränanfall varar i två–fyra timmar, men det finns exempel på anfall som kan pågå i upp till tre dygn.

© Shutterstock

Uppskattningsvis en miljard människor i världen lider av migrän. Denna mycket kraftiga form av huvudvärk kan bland annat upplevas som en dunkande smärta, yrsel, illamående, extrem känslighet för ljus samt känsel- och synrubbningar.

För vissa kan det dröja år mellan anfallen, medan andra drabbas varje vecka. Den vanligaste behandlingen mot migrän är tabletter, som dämpar smärtan medan anfallet pågår.

Nu kommer emellertid goda nyheter för den som inte blir hjälpt av tabletter mot sin migrän.

Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA har nämligen godkänt en snabbverkande nässprej mot migrän från läkemedelsföretaget Pfizer, som förväntas komma ut på marknaden i USA i juli 2023.

Alternativ till tabletter

Nässprejen, som ska säljas under varunamnet Zavzpret, blir enligt läkemedelsjätten ett viktigt alternativ till de smärtlindrande preparat som redan finns på marknaden.

”FDA:s godkännande innebär ett viktigt genombrott för personer med migrän som vill ha ett alternativ till tabletter”, säger Pfizers kommersiella chef Angela Wang i ett pressmeddelande.

Migrän kan bland annat orsaka synrubbningar.

Vissa migränpatienter upplever synrubbningar, en så kallad aura, innan den starka huvudvärken slår till.

© Shutterstock

En så kallad fas 3-studie som läkemedelsföretaget gjort på egen hand visar att nässprejen för en del försökspersoner fungerade redan efter 15 minuter, vilket gläder professionen.

”För mina patienter är just hur snabbverkande ett preparat är en av de viktigaste faktorerna för om de tycker att det hjälper dem”, säger läkaren Kathleen Mullin, som arbetar på en mottagning i USA som heter New England Institute for Neurology & Headache.

Resultatet har kommit efter en studie där hälften av en grupp bestående av 1 405 personer fick en dos av preparatet, medan den andra hälften fick placebo.

Förutom att effekten för vissa kom efter 15 minuter, så visade sig sprejen lindra smärtan väsentligt även två timmar efter försökspersonernas migränanfall.

När Zavzpret kommer att finnas på svenska apotek är ännu ovisst.