Shutterstock
Hamburgare snabbmat

Så mycket betyder ultraprocessad mat för utvecklingen av demens

En ny studie som har tittat närmare på kopplingen mellan ultraprocessad mat och demens i Storbritannien visar att en förändring av kosten kan reducera risken för demens avsevärt.

Ett äpple om dagen håller doktorn borta. Det är ett gammalt engelskt ordspråk som backas upp av vetenskapen.

En ny studie från det kinesiska universitetet Tianjin Medical University konstaterar att risken att utveckla demens kan reduceras med tre procent genom att dagligen byta ut 50 gram av ultraprocessade livsmedel mot färska alternativ.

Om man i stället reducerar sitt intag av ultraprocessad mat med tio procent och byter ut den mot färsk frukt och grönt, gryn eller kött, minskar risken att drabbas av demens med inte mindre än 19 procent, enligt en annan slutsats i studien.

I studien har man analyserat kostvanor och utveckling av demens hos 72 083 brittiska medborgare med hjälp av hälsodatabasen UK Biobank.

Vad är ultraprocessad mat?

Det finns fyra kategorier av processade livsmedel.

 • Den första kategorin omfattar livsmedel som antingen inte alls eller bara i liten grad har bearbetats. Det är exempelvis färsk frukt och grönt, bönor, nötter, gryn, ägg, mjölk, fisk, färska köttvaror, fryst frukt och grönt, pastöriserad mjölk, fruktjuice utan tillsatser, osötad yoghurt och kryddor.

 • Den andra kategorin innehåller processade ingredienser som olja, smör, vinäger, socker och salt.

 • Den tredje kategorin är processade livsmedel som är en blandning av den första och andra kategorin. Det kan exempelvis vara rökt eller kryddat kött, ost, saltade eller kanderade nötter, öl och vin. Bearbetningen görs oftast för att förlänga livsmedlets hållbarhet.

 • Den sista kategorin är ultraprocessade livsmedel som bröd med tillsatser, färdigrätter, frukostprodukter, läskedrycker och pålägg (både kött och köttfria alternativ).

Den nya studien konstaterar att risken att utveckla demens kan öka med ända upp till 25 procent, om intaget av ultraprocessad mat ökar med bara tio procent.

För de 72 083 brittiska medborgare vars kostvanor analyserades i studien, låg läskedrycker och sötsaker som godis och kakor högst upp på listan över de populäraste ultraprocessade livsmedlen.

Goda nyheter enligt forskare

Som inledning till studien förklarar huvudforskaren, Huiping Li, att andra studier redan har påvisat sambandet mellan ultraprocessad mat och depression, diabetes, cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

Men enligt Huiping Lis forskning kan man alltså minska risken för alla de sjukdomarna – inklusive demens – genom att ändra sina kostvanor.

"Det är uppmuntrande att veta att man även kan reducera risken för demens genom att göra en mindre förändring av sina kostvanor", säger hon.

Varför är det onyttigt?

Eftersom ultraprocessade livsmedel omfattar ett vitt spektrum av varor, allt från färdigbakat bröd med tillsatser till färdigrätter och frukostprodukter, kan det vara svårt att utesluta dem alla på en gång.

Men enligt forskare i en artikel från BBC är ett av de största problemen att bearbetningen förändrar strukturen och näringsinnehållet i livsmedlet.

De fibrer och näringsämnen som finns naturligt i oprocessade växter och kött hjälper till att hålla människans matsmältningssystem i form.

Om intaget av ultraprocessade livsmedel slår ut frukt, grönsaker, gryn och kött från kosten, kan det därför leda till en ohälsosam bakterieflora i matsmältningssystemet.

Dessutom kan det finnas kemiska ämnen i förpackningen till ultraprocessade livsmedel som också påverkar bakteriefloran negativt.

Starkt samband mellan hjärna, mage och tarmar

Det är ingen nyhet att bakterier – både på och i våra kroppar – hjälper till att hålla oss friska, och bakterierna i matsmältningssystemet sliter hårt.

Alla de bakterier som lever i våra matsmältningssystem hjälper självfallet också till att smälta den mat vi äter. Men de producerar dessutom viktiga vitaminer och skyddar oss mot sjukdomsframkallande bakterier eller virus som söker sig in i kroppen.

En del bakterier – som bifidobakterier – kan bland annat hjälpa till att öka mängden serotonin, den signalsubstans som minskar stress och reglerar aptit, sömn och minne med mera, i våra kroppar.

Dessutom har forskare hittat ett samband mellan utvecklingen av demens och lägre närvaro av bifido- och firmicutesbakterier i matsmältningssystemet.

Om studien

 • 72 083 brittiska medborgares kostvanor analyserades,
 • Deltagarna var samtliga över 55 år och hade inte demens vid studiens början,
 • Efter tio år hade 518 av de 72 083 personerna diagnostiserats med demens,
 • Deltagarna delades upp i fyra grupper utifrån intaget av ultraprocessade livsmedel,
 • Ultraprocessade livsmedel utgjorde i genomsnitt nio procent (225 gram om dagen) av kosten för de deltagare som intog minst ultraprocessade livsmedel,
 • Ultraprocessade livsmedel utgjorde i genomsnitt 28 procent (814 gram om dagen) av de deltagares kost, som intog störst mängd ultraprocessade livsmedel,
 • 105 av 18 021 utvecklade demens i den förstnämnda gruppen, medan 150 av 18 021 utvecklade demens i den sistnämnda.

LÄS OCKSÅ: Sanningen om demens