Följt deltagare under flera decennier
I studien tittade forskarna på 7 864 engelska tjänstemän i åldrarna 50, 60 och 70 från den så kallade Whitehall II-studien, som har följt deltagarna sedan 1985.
Testdeltagarna fick frågan om hur många timmars sömn de fick en vanlig vardagsnatt och 4 000 av dem bar även så kallade sleep trackers när studien pågick.
Forskarna upptäckte att försöksdeltagarna som sov fem timmar eller mindre löpte mellan 30-40 procent ökad risk att utveckla två eller flera kroniska sjukdomar över tiden jämfört med de som sov sju timmar.
De upptäckte också att att få fem timmar eller mindre sömn vid 50 års ålder ökade risken att dö under de följande 25 åren med 25 procent, vilket kan förklaras just med att den låga mängden sömn ökar risken för kroniska sjukdomar, vilket i sin tur ökar risken för att dö tidigare.
Här är forskarnas råd för bättre sömn
Enligt forskarna ökar sömnbrist risken för allvarliga sjukdomar som cancer, diabetes och blodproppar i hjärtat.
Men de lyfter också fram att studien har vissa begränsningar, såsom de självrapporterade uppgifterna från deltagarna och det faktum att alla försöksdeltagare var tjänstemän från Londonområdet med endast ett litet urval av icke-vita deltagare.
Trots det menar forskarna att slutsatsen än en gång understryker vikten av en god natts sömn.
– För att säkerställa en bättre nattsömn är det viktigt att främja god sömnhygien genom att exempelvis se till att sovrummet är tyst och mörkt och att temperaturen är behaglig. Det rekommenderas också att ta bort elektroniska apparater och undvika stora måltider före sänggåendet. Fysisk aktivitet och exponering för ljus under dagen kan också främja god sömn, säger forskningsledaren Severine Sabia i ett pressmeddelande.