Shutterstock
Apkoppor

Radikal förhållningsregel: Så ska Kina undgå apkoppor

Det första kinesiska fallet av apkoppor upptäcktes i fredags. Nu utfärdar chefsepidemiologen varningar.

Kinas medborgare uppmanades i helgen att inte vidröra utlänningar, för att undvika spridning av apkoppor. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det är den kinesiske chefsepidemiologen Wu Zunyou vid Kinas folkhälsomyndighet ligger bakom uppmaningen.

"För att undvika eventuell apkoppsmitta och som en del av vår hälsosamma livsstil rekommenderas du att inte ha hud-mot-hud-kontakt med utlänningar", skrev han i helgen på det populära sociala mediet Weibo.

Han skrev också att man bör undvika kontakt med alla personer som har varit utomlands under de tre senaste veckorna.

Ingen förklaring

Beskedet kommer efter att Kina i fredags registrerade sitt första fall av apkoppor. Den smittade är en 29-årig kinesisk medborgare, som den 14 september flög från Spanien till den kinesiska staden Chongqing.

Chefsepidemiologen har inte förklarat närmare varför utlänningar – även fast boende i Kina – generellt sett anses utgöra en större smittorisk.

Kina har i samband med coronapandemin utmärkt sig för att vidta särskilt svepande åtgärder för att undvika smittspridning. Det har bland annat rört sig om strikt isolering och reseförbud.

Apkoppor har under det pågående utbrottet registrerats i 90 länder, där sjukdomen normalt inte förekommer.

Apkoppor är en virussjukdom som främst smittar genom beröring. Den är inte luftburen och man kan inte smitta andra innan symtom har gett sig till känna.

Sjukdomen visar sig vanligtvis i form av feber, frossa och utslag med blåsor, som kan bli ärr när de läker.