Minst en av åtta i världen har en psykiatrisk diagnos, och enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är depression en av de främsta orsakerna till funktionshinder i världen.
Samtidigt uppskattar WHO att antalet personer med ångest och depression ökade med hela 25 procent under det första året av pandemin.
Därför finns det också ett massivt behov av att förstå och behandla de utbredda och allvarliga sjukdomarna.
Nu ifrågasätter forskare från bland annat Oslo Universitet om vi ens ska definiera schizofreni som en diagnos och bipolär sjukdom som en annan, eftersom den genetiska överlappningen mellan de olika psykiska störningarna är enorm.
Superdatorer räknade med miljontals varianter
I deras studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften The American Journal of Psychiatry, tittade forskarna på genetiska data från drygt 200 000 personer med psykiska sjukdomar.
Inledningsvis fokuserade de på genetisk överlappning mellan bipolär sjukdom, adhd, depression och schizofreni, där ett team på 30 experter inom matematik, statistik och informatik använde avancerad matematik för att analysera miljontals genetiska variationer.
Med hjälp av en superdator som är tusentals gånger mer kraftfull än vanliga datorer studerade de genvarianter som kan vara förknippade med bipolär sjukdom och jämförde dem mot varianter som kan ha ett samband med schizofreni.