Shutterstock
Vattenflaska

Professor: Så ofta bör du tvätta din vattenflaska

Det är viktigt att dricka rikligt med vatten. Men din vattenflaska riskerar att utvecklas till en potent bakteriesoppa om du rengör den för sällan, enligt en professor i mikrobiologi.

En tät plastbehållare som innehåller stillastående vatten i flera timmar i rumstemperatur och samtidigt tillsätts näringsämnen, bakterier och orenheter från dina läppar och munhåla otaliga gånger.

Du tänker kanske inte på det när du lämnar den på skrivbordet, i hand- eller sportväskan, men din vattenflaska innehåller perfekta villkor för att utvecklas till en bakteriebomb på relativt kort tid.

Därför är det viktigt att rengöra den på rätt sätt. Det förklarar Lisbeth Truelstrup Hansen, som är professor i mikrobiologi vid DTU Livsmedelsinstitut i Danmark.

Bakterier älskar ytor

Hon forskar i mikroorganismer, livsmedelssäkerhet och hygien, och förklarar att blandningen av bakterierna i din saliv och det stillastående vattnet kan utvecklas till en obehaglig cocktail.

"Varje gång du tar en klunk, så överför du näringsämnen till flaskan – från din saliv, men också från den mat du äter. Det ger möjlighet för bakterier och jäst att växa till i vattnet. Plötsligt kan du råka dricka en bakteriemix, och vem vet vad som finns i den?", säger hon.

De mikroskopiska organismerna hamnar i vattenflaskan via dina läppar, munhåla och händer. Inuti flaskan klistrar sig bakterierna till varandra och plastytan och skapar en beläggning, eller en sluten miljö, där de i högsta grad kan kontrollera sina livsvillkor – en så kallad biofilm.

"Bakterier älskar ytor och det samtidigt finns vätska och rätt temperaturer råder, kommer de att fortsätta växa med tiden", förklarar hon.

"Det kan exempelvis hända att du använder en vattenflaska bara till sport och kastar ned den i väskan och låter den ligga över natten eller till nästa gång du ska träna", fortsätter hon.

Professor: "Du kan ha otur"

Enligt Lisbeth Truelstrup Hansen är det dock sällsynt att man känner av konsekvenserna av en använd vattenflaska. Men det finns en risk att du blir sjuk.

"För det mesta är det inte alls farligt. Men om du har otur, så kan det exempelvis vara en bakterie som ger dig kräkningar och diarré som har fått övertag i flaskan", säger hon.

Därför har hon också en bestämd uppfattning om hur vi ska behandla de små vattenbehållarna, som många av oss bär runt på i vardagen. De bör i själva verket diskas varje gång de har använts.

Kvinna i dusch
© Shutterstock

Läs också:

"Mitt motto är att du ska behandla din vattenflaska precis som om det vore en kaffemugg, en tallrik eller vilken annan del av servisen som helst som du förväntar dig att dela med andra. Så då kan du ju fråga dig själv hur ofta flaskan hamnar i disken med allt det andra?", lägger hon till.

"Om jag hade suttit med en vattenflaska på ett kontor en hel dag, eller haft med den på exempelvis en tågresa, skulle jag diska av den ordentligt med vatten, diskmedel och diskborste – speciellt vid locket och där läpparna möter innehållet. Du kan också ställa in den i diskmaskinen om flaskan tål det, men det bör framgå av tillverkaren", avslutar hon.