Shutterstock
Kvinna i dusch

Överläkare: Så ofta ska du duscha

Du bör växla mellan olika sätt att tvätta dig, så att du inte irriterar huden för mycket, förklarar en överläkare och professor i dermatologi.

Med en areal på cirka två kvadratmeter är huden ett av kroppens största organ och samtidigt rena rama tivolit för flera miljarder små bakterier, som lever där tillsammans med de upp emot 40 000 döda hudceller, som lämnar din kropp varje minut.

Och även om den informationen i sig kanske får dig att vilja löddra in dig med tvål och vatten, så finns det goda skäl att vara lite återhållsam.

Det förklarar Jørgen Serup, som är professor i dermatologi och överläkare på Bispebjerg Hospital i Danmark.

Han har ägnat sig åt vår hud i årtionden. Enligt honom är det viktigt att skilja mellan vilken sorts kroppstvätt det handlar om, för att han ska kunna rekommendera ett genomsnitt av ungefär hur ofta vi bör duscha enligt vetenskapen.

Kroppen har flera miljoner svettkörtlar

Kroppen har inga svettkörtlar på penisens ollon eller klitoris. På fötter och händer finns det cirka 600 svettkörtlar per kvadratcentimeter, och i armhålan och pannan finns det cirka 200 svettkörtlar per kvadratcentimeter.

© Shutterstock

Apokrina svettkörtlar

De apokrina (röda) sitter bland annat under armarna och omkring könsorganen, bröstvårtorna och anus.

© Shutterstock

Ekrina svettkörtlar

De ekrina svettkörtlarna (blå) sitter överallt på kroppen, men är speciellt talrika på händer och fötter.

Tvål blottar cellerna

Det är nämligen stor skillnad på om du tvålar in dig från topp till tå, tar ett bad eller bara tvättar vissa utvalda ställen.

En total intvålning av alla kroppsdelar bör nämligen inte ske för ofta enligt professorn, eftersom tvål i grund och botten är en kemisk irritationsfaktor för vår hud.

"Vi har naturliga fettämnen på kroppen och tvål avlägsnar fettet och blottlägger cellerna. Sker det för ofta kan det irritera huden, så att den börjar bete sig onormalt och få rodnad och klåda", säger han.

Koncentrera dig på utvalda områden

Om du aldrig skulle använda tvål, skulle fettämnena på din hud långsamt härskna och bilda lukt tillsammans med bakterierna.

Därför är hans Jørgen Serups råd att du varierar mellan olika sorters tvätt och koncentrerar dig på utvalda delar av kroppen.

kvalster, 3D
© Shutterstock

Läs också:

"En dusch om dagen är okej, så länge du bara använder tvål på de ställen där du har flest bakterier – skrevet, ändtarmsöppningen, fötterna och under armarna", förklarar han.

"Men du ska inte tvåla in hela din kropp mer än en-två gånger i veckan, annars avfettar du huden alltför mycket", fortsätter han.