Nytt bantningsmedel kan gå om Novo Nordiskas bästsäljare

Efterfrågan på ett nytt preparat är enorm och studier tyder på att medlet är synnerligen effektivt.

Övervikt

Diabetesläkemedlet Mounjaro från amerikanska Eli Lilly har visat sig vara särskilt effektiv i samband med viktminskning. Den har ännu inte godkänts som separat läkemedel mot övervikt.

© Shutterstock

Novo Nordisk tog världen med storm med Ozempic. Sociala medier svämmade över av bilder av personer som hade lyckats gå ned drastiskt i vikt genom att injicera den populära diabetesmedicinen.

Hösten 2022 lanserade sedan den danska läkemedelsjätten Wegovy – ett liknande preparat som till skillnad från Ozempic är godkänt för viktminskning.

Och nu lägger sig det amerikanska läkemedelsföretaget Eli Lilly i leken med diabetesmedicinen Mounjaro, som enligt en stor studie kan visa sig vara ett ännu effektivare viktminskningsmedel än både Ozempic och Wegovy.

"Mounjaro har dock ännu inte godkänts som viktminskningsmedel, utan säljs bara som diabetesmedicin", skriver Eli Lilly på webbsidan för det nya preparatet.

Men det stoppar inte ett stort antal amerikaner från att använda läkemedlet som ett icke receptbelagt viktminskningsmedel.

Så fungerar Mounjaro

Genom att jämföra Ozempic, Wegovy och Mounjaro kom forskare fram till att det aktiva ämnet i Mounjaro – tirzepatid – ledde till de mest drastiska reduktionerna av blodsockernivå samt störst viktnedgång hos försökspersonerna.

Riktigt så enkelt förhåller det sig dock inte, enligt Dean Schillinger, diabetesexpert och professor i medicin vid Kaliforniens universitet.

"Studien jämför olika doser av semaglutid (det aktiva ämnet i Ozempic och Wegovy) med ämnet tirzepatid, vilket gör att jämförelsen haltar", förklarar han för The New York Times.

Tirzepatid fungerar genom att det imiterar två naturligt förekommande hormoner i kroppen – den glukagonliknande peptid1 (GLP-1) och den så kallade glukosberoende insulinotropa polypeptiden (GIP).

Ozempic och Wegovy imiterar däremot bara GLP-1, vilket kan delvis kan förklara varför Mounjaro har visat sig vara så effektivt hittills.

"Precis som semaglutid medverkar tirzepatid till att magen töms långsammare, vilket förlänger mättnadskänslan", säger Dr. Janice Jin Hwang vid University of North Carolina School of Medicine.

Potentiellt fetmapreparat

Hos Eli håller man tummarna och hoppas att preparatet inom kort ska godkännas för behandling av fetma.

Läkemedelsjätten får dock ge sig till tåls, trots att tidigare
studier har visat att överviktiga personer som inte har diagnostiserats med diabetes har kunnat gå ned 22,5 procent av sin kroppsvikt efter att ha tagit Mounjaro i 72 veckor.

Trots att det inte går att ta miste på perspektiven, så påminner flera forskare om att det fortfarande finns ett flertal okända faktorer i samband Mounjaro som ännu inte har undersökts närmare.

"Vi vet ingenting om de långsiktiga konsekvenserna och vi vet att det kan visa sig vara problematiskt att man måste fortsätta ta medlet för att bibehålla sina resultat", säger Akshaya Srikanth Bhagavathula vid Arkansas universitet, som har forskat i just tirzepatid.