Kvicksilver är en tungmetall, som har kopplats ihop med irreparabla skador på det ofödda barnets nervsystem, vilket medför risk för långsammare inlärning och utveckling. Av den anledningen råder hälsomyndigheter över hela världen gravida att äta mindre fisk och att helt undvika fiskar som tonfisk och lax, som befinner sig högst upp i näringskedjan och därmed innehåller mer kvicksilver än fiskar längre ned i kedjan.
Men enligt brittiska forskare vid University of Bristol i England har den blivande mammans halt av kvicksilver i kroppen ingen skadlig inverkan alls på hennes ofödda barn, så länge hon ser till att äta fisk. Forskarna förklarar detta med att fisk även innehåller en naturlig blandning av andra ämnen, som bland annat omega 3-fettsyror, jod, D-vitamin och selen – och att detta av allt att döma är källan till dess skyddande inverkan.
Ingen skadlig inverkan
Denna ganska överraskande forskning som har publicerats i tidskriften NeuroToxicology, står i skarp kontrast till de kostråd om fisk som gravida har serverats genom tiderna.
De brittiska forskarna har följt 4 131 gravida kvinnor från ett industrialiserat område i sydvästra England, där befolkningen inte äter särskilt mycket fisk. Samtidigt undersökte de en stor grupp kvinnor i Seychellerna, där så gott som alla gravida kvinnor äter fisk.
Genom att jämföra de båda kvinnogrupperna kunde forskarna se en uppseendeväckande skillnad. Hos de kvinnor som inte åt fisk, kunde de konstatera att kvicksilverhalten i den gravida kvinnans kropp hade skadlig inverkan på fostret. Däremot fanns det ingenting hos den grupp gravida kvinnor som regelbundet åt fisk, som tydde på att kvicksilverhalten i deras blod hade någon skadlig effekt på fostret. Tvärtom visade barnen till fiskätande kvinnor tecken på bättre hjärnaktivitet, jämfört med barn till kvinnor som inte åt fisk.