Shutterstock
Parkinson Parkinsons

Ny metod kan snabbt avslöja fruktad sjukdom

Forskare har utvecklat ett test som kan upptäcka allvarlig hjärnsjukdom på bara tre minuter.

När Les Milne fick diagnosen Parkinsons sjukdom upptäckte hans fru Joy att hon kunde känna lukten av sjukdomen på hans hud.

Nu har hennes starka luktsinne inspirerat forskare från University of Manchester att utveckla ett test som kan sniffa upp sjukdomen på patienternas hud efter bara tre minuter, skriver de i en ny rapport.

Förhoppningen är att det nya testet kan diagnostisera Parkinsonspatienter tidigare i sjukdomsförloppet. På så sätt kan de snabbare få hjälp och behandling för att kunna leva ett meningsfullt liv med sjukdomen.

Den unkna lukten var det första tecknet på sjukdom

Les hade alltid haft, vad hustrun Joy mindes det som, en "tung, maskulin" doft. Men runt 35 års ålder började hans kroppslukt förändras.

"Han fick en rutten, obehaglig doft, särskilt runt hans axlar och hals, och hans lukt förändrades definitivt", säger Joy Milne till BBC.

Tolv år senare fick Les Milne slutligen sin diagnos: Parkinsons, den fruktade sjukdomen som långsamt förstör hjärnan.

Där stötte Joy återigen på den speciella, lite ruttna lukten från andra Parkinsonspatienter.

Strax före sin död 2015 fick Les sin fru att lova att hon skulle undersöka sitt ovanliga luktsinne. Kanske kunde det vara en hjälp för den framtida kampen mot Parkinsons sjukdom, var hans förhoppning.

Parkinsons orsakar speciell kemi i hudens talgdepåer

Ett team av biokemister från University of Manchester trodde tillräckligt mycket på Joys historia för att undersöka om det fanns en speciell doft som kunde förknippas med sjukdomen.

Genom att jämföra molekylerna i talgen – det oljiga ämnet på huden – fann de att Parkinsonspatienter har en särskild kemisk sammansättning av talgen, vilket ger en speciell arom som känsliga näsor – såsom Joys – kan känna av.

Forskarna jämförde talgsammansättningen mellan 79 Parkinsonspatienter och 71 friska personer. De hittade cirka 4 000 unika kemiska föreningar, och 500 av dessa hittades enbart hos Parkinsonspatienterna.

Nu har upptäckten omvandlats till ett test som, enligt forskarna bakom studien, kan diagnostisera Parkinsons sjukdom på blott tre minuter utifrån en hudskrapning på ryggen.

Det krävs dock fortfarande fler och större studier av testet innan det kan godkännas. Forskarna bakom den nya metoden hoppas kunna testa den på människor inom två år.

Ingen säker diagnos av Parkinsons sjukdom ännu

Om det nyutvecklade testet godkänns kan det göra stor skillnad för de nästan nio miljoner människor som, enligt Världshälsoorganisationen WHO lever med den hjärnnedbrytande sjukdomen i världen.

För närvarande finns det inget definitivt sätt att diagnostisera sjukdomen på förrän den långsamt slår ut alltfler hjärnceller.

Det är också fortfarande okänt varför sjukdomen uppstår, men statistiken visar att det är den snabbast växande neurologiska sjukdomen. Under 2019 dog dubbelt så många i Parkinsons som 2000.

Även om det inte finns något botemedel ännu kan en tidigare diagnos ge patienterna bättre och snabbare hjälp att leva ett meningsfullt liv. De neurologiska skadorna i hjärnan orsakar depressiva perioder och enligt Joy Milne hade dessa varit lättare att hantera om Les hade fått diagnosen tidigare.

"Vi skulle ha spenderat mer tid med familjen. Vi skulle ha rest mer", säger hon.