Novo stämda: Kvinna upplever magförlamning i jakt på viktnedgång

Upp emot 400 personer har rapporterat in fall av magförlamning efter att ha använt viktminskningsmedlet Novo, enligt advokatfirma.

Den danska medicinjätten Novo Nordisk har underlåtit att varna användare att varna användare av dess viktminskningsmedlet Ozempic tillräckligt om risken för att det kan orsaka magförlamning.

Det påstår en 44-årig amerikansk kvinna, som nu har stämt företaget. Detta skriver Financial Times.

Det är advokatföretaget Morgan & Morgan som ligger bakom stämningen å kvinnans vägnar.

"Många människor råkar ut för ständiga kräkningar. Jag menar inte en gång i veckan, jag menar varje dag, hela tiden", säger Paul Pennock, som är advokat hos företaget, enligt mediet.

"Det är så illa att dessa människor åker till akuten för att de kräks."

Sammanlagt 400 klienter har lämnat in ansökningar till advokatföretaget med berättelser om så kallad gastroparese, som är en delvis förlamning av magen.

Sjukdomen fördröjer tömningen av mat och dryck från magsäcken till tarmen.

De 400 anmälningarna är även delvis riktade Novo-konkurrenten Eli Lillys viktminskningsmedlet Mounjaro.

Båda medlen har fått stor spridning i USA och speciellt Novos medel har blivit mycket känt här hemma.

Anmälningarna kommer från 45 olika delstater i USA, och advokatföretaget förväntar sig att stämningen på sikt kommer att omfatta flera tusen klienter.

På marknaden i flera år

Novo Nordisk har berättat för Financial Times att medlet har funnits på marknaden i flera år och att symtom som fördröjd matsmältning, illamående och kräkningar redan har uppgetts som möjliga biverkningar.

"Patientsäkerhet är mycket viktigt för Novo Nordisk. Vi rekommenderar att patienter använder dessa läkemedel under överinseende av vårdpersonal", säger företaget bland annat till mediet.

Mål som dessa, som har många målsäganden i en stämning, är vanliga i USA.

Just nu slåss exempelvis medicinföretaget Johnson & Johnson en hård kamp mot tusentals påståenden om att deras babykuddar har orsakat cancer.