Morten forskar i hur vi förlänger livets goda år: Här är hans bästa råd för att leva ett långt, friskt liv

Morten Scheibye-Knudsen har dedikerat sitt liv åt att förstå hur vi håller oss friska så länge som möjligt. Här är hans bästa råd om vad som fungerar – och vad som däremot kan förkorta ditt liv med upp till 20 år.

I tonåren upplevde åldringsforskaren Morten Scheibye-Knudsen hur allvarliga sjukdomar, precis som gråa hår och rynkor, ofta kommer smygande med åldern.

Först utvecklade hans farfar Parkinsons sjukdom och därefter drabbades hans farmor av Alzheimers sjukdom. Flera år senare fick även hans pappa en Parkinson-diagnos, som han dog av några år senare och i dag lever hans mamma med Alzheimers sjukdom.

Hjärnan rostar och kroppen går i förfall i takt med att vi blir äldre.

Men trots det slående sammanfallet av neurologiska sjukdomar i hans egen nära familj, kan vi faktiskt själva göra mycket för att hålla oss friska och bromsa in åldrandets hastighet.

Det förklarar Morten Scheibye-Knudsen, som leder en forskningsgrupp på Centrum för sunt åldrande vid Köpenhamns universitet.

Läs forskarens bästa råd för att förlänga livet här:

Tema: Forskarnas förslag till det goda livet

Vad kan du själv göra för att bromsa ditt åldrande och undvika cancer, stress, demens och hjärtproblem? Och finns det något recept till ett långvarigt parförhållande eller den bästa barndomen? I denna artikelserie talar vi med några av de bästa forskarna och experterna inom sina fält och frågar dem om vad de anser att vi alla bör veta inom just deras expertområde.

Lista över tema-bilagorna:
31/7 om parförhållanden
3/8 om åldrande
7/8 om stress
10/8 om barns utveckling
14/8 om cancer
17/8 om hjärt-kärlsjukdomar
21/8 om demens

Vad skulle du vilja att alla människor visste om åldrande?

Jag skulle önska att alla människor visste att åldrande är en biologisk process som kan rucka på.

Vi vet från djurriket att det finns många olika djur som åldras på många olika sätt. Vi vet också från forskning med modellorganismer att det finns många sätt på vilka man kan skjuta upp ålderdomen och de sjukdomar som kommer med åldrandet. Så det viktiga är att förstå att även om vi inte kan göra något radikalt åt åldrandet så kan vi göra människor friskare längre.

Vilket råd skulle du ge till människor som vill leva ett sunt och långt liv?

För det första tycks det som om perioder med fasta kan vara mycket hälsosamma. Det kan exempelvis vara en daglig fasta – det gör jag själv också – från klockan 20 på kvällen till klockan 12 nästa dag, vilket innebär att hoppa över frukosten.

© Povl Lystrup Thomsen/Københavns Universitet.

Om experten...

Det händer nämligen ett par saker när vårt blodsocker faller. Våra celler blir uppmärksamma på att det finns mindre energi att tillgå och därför börjar de optimera processer i sina celler, exempelvis genom bryta ned gammalt protein i cellen och återuppbygga det med något nytt. Man får också optimerad energiproduktion från mitokondrierna (små strukturer i våra cellers inre, som bildar energi utifrån den mat du äter, reds. anm.) och våra celler börjar dela sig en aning långsammare. Vilket förmodligen är bra för våra stamceller. Fasta kan också vara bra för att reducera risken för cancer, för cancerceller är mycket beroende av socker.

Då kan man i stället ta en kopp svart kaffe. Den innehåller inga kalorier och bryter inte fastan. Samtidigt är kaffe associerat med en reduktion av i stort sett alla former av sjukdom. Med ända upp till fyra – fem koppar kaffe om dagen reducerar man sin dödlighet inom i stort sett alla åldersrelaterade sjukdomar förutom cancer.

Motion och en god natts sömn är också viktiga om man vill leva ett långt liv, och det har även visat sig vara viktigt att ha ett bra socialt nätverk.

Fakta: 6 råd om ett långt, friskt liv

Fasta är sunt: En daglig fasta kan vara hälsosam för kroppen och öka chanserna att bli gammal. Fasta får nämligen blodsockret att falla och aktiverar några processer som är gynnsamma för våra celler.

Drick kaffe: Kaffe ser precis som mörk choklad ut att var ett av de få njutningsmedlen som är hälsosamma för dig. De mörka dropparna minskar risken för ett stort antal sjukdomar och kan potentiellt hålla dig frisk långt upp i åren.

Motionera: Det betyder mycket mer för dina chanser till ett långt liv om du rör på dig än att du exempelvis är överviktig.

God nattsömn: Sömn är bra för vår hjärna och även om behovet varierar från person till person är tumregeln på åtta timmen en god riktlinje. Det är varken bra för hälsan att sova för mycket eller för lite.

Ett socialt liv: Även om vi inte känner till de molekylära mekanismerna bakom sambandet, så vet vi att ensamhet är förknippat med för tidig död. Därför är det viktigt för vår mentala hälsa och utsikten till ett långt, gott liv att vi tillbringar tid med vänner och familj.

Ät grönt och fett: Skär ned på köttet och öka grönsakerna – och ät dessutom gärna vegetabilisk olja och fett. Goda fettkällor som nötter ser nämligen ut att vara förknippade med en reduktion i dödlighet.

Det är också bra att skära ned på köttintaget och äta grönare och man ska inte vara rädd för att äta fett. Vegetabilisk olja och fett ser nämligen ut att vara förknippat med en reduktion i dödlighet.

Vad har överraskat dig mest inom åldersforskningen?

När vi nyligen gjorde ett försök med några försökspersoner då vi testa olika interventioner, såg det faktiskt ut som om fasta var det mest effektiva i relation till vissa markörer för åldrande. Till och med mer än motion, som faktiskt visade sig ha en ganska minimal effekt.

De flesta kommer att få en gynnsam effekt av att fasta, men en av de sakerna som sker när man fastar är att man mycket väl kan förlora en del muskel- och benmassa, vilket inte är särskilt ändamålsenligt när man är äldre, eftersom det kan leda till benskörhet. Så det är viktigt i synnerhet för underviktiga och normalviktiga äldre att också ägna sig åt en eller annan motion, när man fastar, för att begränsa muskel- och benförlusten.

0 år

Dina kromosomers skyddskappor, telomererna, börjar bli kortare.

5 år

I fyra år är risken att du dör lägre än vid någon annan tidpunkt i livet.

18 år

Din kropp är slutligen färdig med att växa på höjden.

25 år

Din fysiska styrka står på sin högsta nivå.

30 år

Din kropp börjar tappa höjd därför att brosket mellan dina ryggkotor slits ned.

34 år

Underhållet av limmet mellan dina celler försvagas, så att bland annat din hud blir lösare.

35 år

40 procent av alla män har vid denna tidpunkt tappat en del av sitt hår på huvudet.

42 år

Dina ögon får svårare att ställa in skärpan på objekt som är nära.

45 år

Kvinnor kommer vanligtvis i klimakteriet inom de kommande tio åren.

55 år

Mäns testosteronnivå ligger på bara omkring två tredjedelar av vad den var när de var unga.

60 år

Omkring 37 procent kommer att uppleva försämrad hörsel under de kommande tio åren.

65 år

Kommande 15 år blir förmodligen de gladaste i ditt liv, tack vare mer fritid.

70 år

Två tredjedelar av alla äldre på 70 år behöver gå upp och kissa minst en gång under natten.

75 år

Du ger mer till välgörenhet än någonsin tidigare i ditt liv.

78 år

Mängden inflammationsämnen i ditt blod börjar öka.

90 år

Risken att utveckla demens inom ett år ligger på tolv procent.

105 år

Din risk att dö nästa år fortsätter att stiga.

Vad bör jag för allt i världen undvika om jag vill leva så länge som möjligt?

Rökning och att inte motionera. Det är mycket värre att inte motionera än att vara överviktig. Om man röker och inte motionerar, förlorar man i genomsnitt 15–20 år av sitt liv.

Vad gör du själv för att åldras på ett hälsosamt sätt?

Jag fastar, motionerar en del och jag dricker svart kaffe. Jag har ett relativt lågt köttintag. Jag är inte vegetarian, men ett par dagar i veckan undviker jag att äta kött.

Jag försöker sova ordentligt, även om jag har en ettåring där hemma, så det kan bli lite knepigt.

Och så äter jag ett par piller. Både några som ökar NAD-mängden (ett naturligt förekommande ämne som bland annat behövs när celler ska reparera skador på sin arvsmassa, reds. anm.). Och så äter jag faktiskt också något som heter metformin, som är ett läkemedel man ger mot diabetes, därför att vi har sett att det har förlängt livslängden i ett försök med möss.

Men det är inte ett råd jag vill ge andra, jag är läkare och experimenterar lite med mig själv, men vi vet ännu ingenting om de långtverkande biverkningarna av dessa piller hos friska personer.