Matos, städning och braskaminer: Luften kan vara mer förorenad inomhus än utomhus
Luften inom hemmets fyra väggar är ofta mer förorenad än man tror. Här är fyra enkla råd för att göra något åt saken.

Kolmonoxid, kemikalier och damm försämrar luftkvaliteten i ditt hem.
Vad är sämst för lungorna? En timme vid en trafikerad väg i rusningstid eller att vistas en timme i sitt eget hem?
De flesta skulle nog svara att en trafikerad väg är betydligt sämre, men faktum är att flera studier tyder på att luften i din egen bostad kan vara lika smutsig som utomhusluften.
Som tur är finns det mycket man kan göra för att förbättra luftkvaliteten där hemma. Det kommer vi till strax.
Men låt oss först gå igenom de främsta orsakerna till dålig inomhusluft, som många drar ner i lungorna flera timmar varje dag.
Kan orsaka svår sjukdom
En av de stora syndarna är matlagning. Sjudande stekpannor och frityrgrytor kan nämligen – beroende på vad du lagar och hur tillagningen sker – avge skadliga ångor och partiklar.
År 2022 offentliggjorde amerikanska National Academy of Sciences en stor rapport om föroreningar inomhus. I den pekas matlagning ut som ”en av de främsta källorna till kemikalier inomhus”.
Även gas- och braskaminer ligger högt på listan över utsläppskällor. Båda två släpper bland annat ut akrolein, en molekyl som studier har kopplat till utveckling av såväl luftvägssjukdom som hjärt-kärlsjukdom.
Uppvärmd olja vid matlagning i kök utan ventilation har också identifierats som en riskfaktor för lungcancer.
Medan många av syndabockarna återfinns i köket finns det även andra problem som kan uppstå inomhus.

Användning av braskaminer förorenar inomhusluften med partiklar, särskilt i samband med tändningen.
Exempel på det är kolmonoxid från defekta eller dåligt ventilerade gasapparater, syntetiska färgämnen, vissa städprodukter, industrikemikalierna trikloreten och bensen, som förekommer i allt från färg till möbler, golvbeläggningar och elektrisk utrustning – och helt vanligt damm. Trots att damm vanligen utgörs av biologiskt avfall som döda hudceller, hår, fibrer, pollen och kvalster, kan det orsaka en immunreaktion när det andas in – och kan i vissa fall bära på kemikalier.
Även braskaminer bidrar i hög grad till föroreningar både inomhus och utomhus. En studie gjord på uppdrag av den brittiska regeringen år 2022 visade att braskaminerna i de brittiska hemmen låg bakom mer partikelföroreningar än all vägtrafik i Storbritannien.
Det kanske känns som en oöverskådlig uppgift att undvika allt detta, men genom att följa några enkla, handfasta råd kan du minska din exponering för förorenande ämnen väsentligt.
1. Matlagning
Till att börja med förorenar det mer att steka maten än att koka eller ånga den. Vid stekning avges nämligen både potentiellt skadliga partiklar från dels matoljan, dels det som ligger i pannan. Framför allt kött är en rik källa till partiklar. Minska därför förekomsten av partiklar genom att koka eller ånga maten – och glöm inte att sätta på köksfläkten.
2. Braskaminer och doftljus
Om vi lämnar köket, så är det klokt att låta bli att tända braskaminen. Doftljus, luktförbättrare och liknande produkter är inte heller någon bra idé, för även om vi använder dessa produkter för att få fräschare inomhusluft, så avger de i själva verket i många fall förorenande partiklar.
3. Vädra
Växter har rykte om sig att fungera som naturliga luftrenare, men studier har visat att de flesta hem behöver tusentals växter innan det gör någon skillnad. Däremot kan bra ventilation effektivt minska mängden förorenande ämnen.
4. Överdriv inte städningen
Ett sista råd, som nog är lätt att följa för de flesta, är att undvika att gå till överdrift med städningen. Damning med dammvippa och dammsugning rör nämligen upp damm, vilket innebär att partiklarna riskerar att hamna i lungorna. Använd därför hellre en fuktig trasa och undvik städprodukter i sprejflaska.