Shutterstock
Lukt

8 vetenskapliga anledningar till att din kropp stinker

Vingummi får dig att fjärta mer, mjölk ger dig dålig andedräkt och mörk choklad gör din lukt sötare. Här får du ett antal förklaringar till varför du luktar.

Även om vi dämpar våra naturliga kroppslukter med deodorant och tandkräm går det inte att dölja: Alla människor luktar.

Men hur kommer det sig att vi fiser, får stinkande fötter eller dålig andedräkt?

1. Vingummi får dig att fjärta mer

En del fisar luktar mer än andra, och lukten på din fis beror på vad du äter.

De flesta fisar uppstår nämligen som en biprodukt under matsmältningen i tarmen, när maten bryts ned av jästceller och bakterier.

Äter du för mycket sötsaker, som till exempel vingummi, får du en överproduktion av jäst i tarmen, vilket ger fler gaser.

2. Mjölk och ost ger dålig andedräkt

Dålig andedräkt beror oftast på dålig munhygien.

Om munhålan är dåligt rengjord ansamlas förruttnelsebakterier längs tandköttet, nere i tandköttsfickorna och i djupa hål i tänderna.

Bakterierna kan bryta ned de organiska beståndsdelarna i mat och i den processen bildas illaluktande svavelväteföreningar.

Listan över livsmedel som ger den värsta andedräkten toppas – föga överraskande – av vitlök.

Vitlök avger stora mängder svavel på tungan – och i resten av kroppen, så att den dåliga lukten tränger ut ur kroppens porer.

Mejeriprodukter är en annan källa till dålig andedräkt.

Naturligt förekommande bakterier i munhålan bryter ned aminosyrorna i mjölk och ost och efterlämnar ämnen som ger en obehaglig lukt.

3. Mörk choklad får dig att lukta bättre

Mineralbrist kan medföra dålig kroppslukt.

Lider man av dålig kroppslukt kan det därför vara en god idé att äta mörk choklad, som innehåller stora mängder magnesium – liksom kli, mandlar, cashewnötter och sesamfrön.

4. Pommes frites får dig att lukta härsket

Alla som har tagit en löptur dagen efter att ha intagit en middag med vitlök eller curry vet att de aromatiska ämnena sätter spår i ens kroppslukt.

Om du tycker att lukten är speciellt härsken kan det bero på att du har ätit pommes frites.

Oljan i friterade och bakade livsmedel försvagar matsmältningen och det smittar av sig på kroppslukten som kan lukta härsket.

5. Grönsaker ger mer gaser i magen

Den otäcka lukten från fisar kan bero på feta syror och svavelhaltiga molekyler, som uppstår under nedbrytningen av proteiner. Varje dag passerar 7–10 liter genom tarmen, men bara en halv liter släpps ut som fisar.

Hur mycket tarmgaser som produceras och släppts ut som fisar beror på vad man äter.

Till exempel fjärtar vegetarianer mer än andra, eftersom de ofta äter mycket kål och liknande grönsaker som ger fler gaser när de bryts ned.

6. Bakterier får dig att lukta svett

Svett är en viktig funktion hos kroppen, eftersom den medverkar till att reglera temperaturen och utsöndra avfallsämnen – och det är faktiskt inte svetten i sig själv som luktar.

Lukten uppstår därför att vi har bakterier som sitter vid svettkörtlarna. Bakterierna bryter ned svetten och det är restprodukterna i den processen som luktar.

Det är också förklaringen till att den svett som uppkommer under idrott inte luktar så illa som den svett som beror på dålig kroppshygien.

7. Smörsyra ger svettiga fötter

Fotsvett luktar illa och den ostaktiga lukten uppstår när varma, svettiga fötter släpps ut ur skorna.

Lukten beror på en olycklig kombination av svett och bakterier.

Svetten luktar ingenting i sig själv, men på fötterna lever bakterier som bryter ned fotsvetten och i den processen utsöndras smörsyra som ger den karaktäristiska lukten som påminner om gammal ost.

Och processen främjas om det samtidigt finns fotsvamp mellan tårna.

8. Rapar är illaluktande luft från magen

En rap kan sägas bara vara en prutt som kommer ut den andra vägen.

Men pruttar beror främst på tarmbakteriell aktivitet, och rapar beror på luft som följer med ned i magen med mat och dryck, till exempel samtidigt med att man dricker läsk.

Därför luktar en rap helt annorlunda än en fis.

Det har dessutom visat sig att 20 procent av dem som rapar mer än genomsnittet har problem med förstoppning, som gör att det tar längre tid för magsäckens innehåll att skickas vidare till tarmen.