Shutterstock
Löpning

Löparmage kan kanske undvikas med kompressionsstrumpor

Har du också upplevt problem med magen när du drar på dig löparskorna och rusar i väg? Ny forskning visar att kompressionsstrumpor kan sätta stopp för löparmage.

Du glider fram över asfalten på dagens löptur. Men precis när du är på god väg att slå ditt personliga rekord på fem kilometer varnar magen dig plötsligt för att något är på väg att hända.

Om du har upplevt något liknande är du definitivt inte ensam.

En studie visar att upp emot 62 procent av alla löpare som springer fem kilometer eller mer har varit med om att behöva sluta springa för att tömma tarmarna.

Men ett nytt experiment som genomfördes på 46 maratonlöpare tyder på att kompressionsstrumpor kan sätta stopp för de lömska tarmrörelserna.

Dessutom påpekar Dennis Raahave, specialist på mag-tarmsjukdomar, att hälsosam kost och mycket vatten kan hjälpa dig att få magen i balans före, under och efter löpturen.

Strumporna stärker blodcirkulationen och hjälper mage och tarmar

Forskarnas tes innan experimentet var att löparmage uppstår på grund av att mage och tarmar blir störda och faktiskt även tar skada när vi springer.

För att minska skadorna på mage och tarmar under löpningen bestämde sig forskarna för att testa om de kunde börja med att förbättra blodcirkulationen hos några av löparna, för att undersöka vilken effekt det skulle få.

I studien bar 23 av de 46 maratonlöparna kompressionsstrumpor, och forskarna kunde se att det förekom mindre mängd av I-FABP (fatty-acid binding protein eller fettsyrabindande protein) i blodet hos de löpare som bar strumporna.

Enligt forskarna är mängden I-FABP i blodet en indikator på hur stor skada magen och tarmarna tar under löpning.

Det var en genomsnittlig ökning av mängden I-FABP på 38 procent i blodet hos de löpare som bar kompressionsstrumpor, medan ökningen var 107 procent i blodet hos de löpare som inte hade på sig dessa strumpor.