Shutterstock

Kom i ditt livs form efter 40

Med rätt träning kan du bli starkare nu än du var när du var 20, enligt expert.

Du behöver inte ha en ung kropp för att få en stark kropp. Med rätt träning kan du faktiskt uppnå lika stor effekt när du är på andra sidan 40 som när du är i 20-årsåldern.

Det visar forskning som Casper Søndenbroe, som har doktorerat vid idrottsmedicinska avdelningen på Bispebjerg-sjukhuset i Danmark, har varit ledare för.

"Även de som har kommit upp i 70 års ålder kan åstadkomma stora skillnader", säger Casper Søndenbroe.

Receptet är hård styrketräning, förklarar han.

"Det är framför allt viktigt att fokusera på att belastningen är tung nog att konstant stimulera framsteg. Många tränar med för lätta vikter. För att uppnå solida resultat ska du hela tiden öka belastningen, så att du hela tiden blir lite starkare. Satsar du på att komma i absolut toppform krävs det att du styrketränar en timme tre gånger i veckan. Och varje gång ska du se till att lyfta tyngder precis på gränsen av vad du klarar av. Följer du den rutinen i tre månader, kan du öka din råa muskelstyrka med ända upp till 15 procent", berättar Casper Søndenbroe.

"15 procent motsvarar faktiskt vad du förlorar under en tioårsperiod. Så med tre månaders tung styrketräning kan du muskelmässigt skruva tillbaka kroppens ålder med tio år".

Hela kroppen gynnas av att röra på sig, men Casper Søndenbroe påpekar att sitsen, låren och ryggen är speciellt viktiga att hålla starka efterhand som man blir äldre.

"Det är kroppens baksida och låren som ger dig förmågan att resa dig från en stol eller gå uppför en trappa", säger han.

Har du ingen erfarenhet av styrketräning kan det kännas tungt för kroppen, men låt dig inte avskräckas, manar Niklas Meier, som är delägare i Styrk.

"Den första ömheten är tuff, men inte farlig", säger han och fortsätter:

Kroppen reagerar annorlunda

"Vi kan också ha en föreställning om att vi inte klarar särskilt mycket. Men även om vi är ovana vid att göra något, så har vi fortfarande välfungerande muskler och skelett som klarar av en hel del".

Samtidigt bör du tänka på att din kropp reagerar annorlunda än den gjorde när du var yngre.

"Du måste acceptera att du inte är 20 år längre. Man får säga till sig själv att det är helt okej att det känns lite annorlunda. Det har trots allt gått en hel del år".

Men när du väl har kommit i gång så kan du komma långt, understryker Niklas Meier.

"Många av dem jag tränar med blir snart starkare än de var när de var 20. Det handlar om att gradvis bygga över tid och inte tro att det ska bli en jätteskillnad från ena dagen till den andra".

Casper Søndenbroe har samma poäng.

"Det är aldrig för sent att starta med styrketräning. Men det kräver en viss insats", säger han.