Shutterstock

Hur långt bör ett bra samlag vara? Läs vetenskapens riktlinjer

Överraskande nog är de flesta länder överens om hur lång tid det tar att få orgasm.

Hur lång tid ska det ta? Vad är egentligen normalt? Och är jag tillräckligt bra på det?

De flesta av oss har nog funderat på sådana frågor – ofta utan att säga dem högt. För sex och lust kan fortfarande vara tabubelagda ämnen som de flesta undviker att prata om.

Samma tendens gör sig gällande inom forskningen, där framför allt kvinnors sexualitet får lite – om någon – uppmärksamhet.

Det förklarar Astrid Ditte Højgaard, som är ledande överläkare vid Sexologiskt centrum på Aalborg universitetssjukhus i Danmark.

Med tiden har det dock blivit ett par studier. Men innan vi går vidare till sexaktens klimax, orgasmen, måste vi sticka hål på en ihärdig myt.

Mottot "ju längre, desto bättre" är nämligen ett framgångskriterium som, trots sin spridning, inte bör eftersträvas:

”Samlaget kan faktiskt pågå för länge.” Astrid Ditte Højgaard, ledande överläkare vid Sexologiskt centrum på Aalborg universitetssjukhus i Danmark

”Samlag kan faktiskt pågå för länge”, säger Astrid Ditte Højgaard, som i sin läkarroll ofta träffat på heterosexuella män som har svårt att nå klimax.

”Mannens orgasm är ju ofta den naturliga avslutningen på ett samlag. När han upplever att det blir svårt kan samlaget pågå i mellan en halv och en hel timme – eller längre, vilket kanske inte är trevligt för någon av parterna. Man blir öm och utmattad eftersom det inte finns något självklart slut”, förklarar hon.

Många får aldrig orgasm

Till nästa punkt på dagordningen: Klimax.

För hur lång tid tar det för en man respektive en kvinna att nå samlagets klimax?

Det varierar naturligtvis från person till person, men en rad vetenskapliga studier har tittat närmare på de båda könens väg till orgasm och utlösning.

Det bör noteras att uppgifterna grundas på hur länge själva penetreringen pågår och inte tar med andra former av sex, som exempelvis oralsex eller onani, i beräkningen.

© Shutterstock

Vi har inte så mycket sex som vi skulle vilja

Med de reservationerna börjar vi med kvinnorna.

Enligt en indisk studie från 2020 tar det i genomsnitt kvinnor 13,41 minuter att få orgasm, om man tar tiden med ett stoppur från och med det ögonblick de börjar känna sig upphetsade tills de får orgasm.

Studien bygger på svar från 645 kvinnor från 20 olika länder. Och den visar dessutom att 17 procent av respondenterna aldrig har upplevt en orgasm.

En andel Astrid Ditte Højgaard beskriver som "en sorgligt hög siffra", vilken kanske delvis kan förklaras med att många kvinnor behöver stimuleras under samlaget för att komma.

"Studien visar också att endast 32 procent av kvinnorna kan uppnå orgasm enbart genom penetration", säger hon.

”Det kan vara så att det är det som orsakar ångest; att många har en föreställning om att kvinnor kan få orgasm enbart genom stimuleras med en penis i vaginan. Men 68 procent behöver även stimuleras på andra sätt. Kanske är det också därför de flesta kvinnor föredrar att vara överst. Det är definitivt det säkraste sättet för kvinnan att få orgasm, eftersom hon kan stimulera sig själv under tiden.”

Vetenskapens två bästa råd för att få orgasm

Män kommer fortare

Medan en genomsnittlig kvinna behöver mer än 13 minuter för att få orgasm, är vägen till utlösning vanligtvis kortare för mannen.

Det visar en studie från 2005 som bygger på data från 500 heterosexuella par från fem olika länder. Det framgår att mediantiden för mannens utlösning är 5,4 minuter.

En senare studie av 474 män från samma fem länder ledde till en mediantid på 6 minuter, från det att själva penetreringen inleddes tills mannen fick utlösning.

Ingen av de båda studierna granskade mannens orgasm separat. Du kan nämligen få utlösning, det vill säga ejakulation, utan att få orgasm.

Det är något som på sikt kan leda till minskad sexlust hos mannen.

Experternas tips överraskar

Med de båda könens klimaxintervaller som vetenskapen lägger fram i åtanke kan vi gå vidare till nästa fråga.

Hur långt är det idealiska samlaget då, enligt experterna?

Det ger en studie från 2005 svar på. Då besvarade en grupp amerikanska och kanadensiska sexterapeuter ett antal frågor för att komma fram till den optimala längden av ett samlag mellan en man och en kvinna.

Enligt studien räcker det med tre till sju minuter för ett samlag, medan sju till tretton minuter anses vara "att föredra". Det handlar återigen bara om själva penetreringen – förspel, oralsex med mera annat ingår alltså inte i sexterapeuternas svar.

Astrid Ditte Højgaard säger att experternas slutsats om hur länge det idealiska samlaget pågår är ”överraskande”:

”Det är onekligen tankeväckande att experternas slutsats kring den idealiska längden av ett samlag är kortare än vad kvinnorna själva indikerar i sina svar att de behöver för att få orgasm”, säger hon och utvecklar:

"Det kan bidra till att sätta kvinnor under onödig press – det blir "onormalt" att hon behöver mer tid för att nå klimax."

Åldern kan förändra sexlivet

Samtidigt som samlagets varaktighet är en faktor som påverkar hur tillfredsställande våra sexliv är, så påpekar Astrid Ditte Højgaard att det finns många andra faktorer som också påverkar.

”Det är viktigt att känna sig själv och veta vad som fungerar och att prata med varandra om sina behov. Speciellt efterhand som man blir äldre, säger hon och utvecklar:

"Med åldern kommer även en skörhet som kan göra vissa ställningar fysiskt utmanande. Det kan till exempel vara så att mannen föredrar att stå upp för att blodet ska rinna till penis, medan kvinnan kan behöva något helt annat. Sexualiteten är föränderlig under hela livet, och det är viktigt att prata om det med varandra.”