Shutterstock
Pojke mäts

Hur lång blir ditt barn som vuxen? Här är forskarnas nya modell

I den största studien i sitt slag har forskare hittat en ny metod för att förutsäga vad ditt barns slutliga längd kommer att bli.

Om du vill ha en fingervisning om hur långt ditt barn kommer att bli som vuxen räcker det inte att snegla på din egen och din partners längd.

Detta visar en ny studie där forskare från University of Queensland, Australien, har analyserat dna från totalt 5,4 miljoner människor och avslöjade hela 12 000 genetiska variationer som har en inverkan på hur långa vi blir.

Enligt forskarna öppnar resultaten för möjligheten att vi kan använda dna för att förutsäga vår vuxna längd mer exakt än någonsin – och samtidigt upptäcka dolda sjukdomar tidigare än i dag.

Hittade svaret djupt nere i vårt dna

Vår tillväxtkurva från spädbarn till vuxna, och vilken roll genetiken spelar i det sammanhanget, har tidigare varit en extremt komplicerad och sparsamt belyst del av människans biologi.

Ofta används tabeller där längden från den biologiska pappan och mamman ingår, men resultaten är endast generella uppskattningar.

Därför beslutade de australiensiska forskarna att jämföra testdeltagarnas längd och dna i mer än 281 olika studier med hjälp av analysprogram.

Där identifierade de totalt 12 111 avgörande genetiska variationer i ett kluster nära de gener som är associerade med tillväxten av våra ben.

Kan avslöja dolda sjukdomar

Variationerna kan, enligt forskarna, förklara 40 procent av höjdskillnaderna bland personer med europeisk härkomst och cirka 10-20 procent av höjdskillnaderna hos personer som inte är av europeisk härkomst.

Vidare uppskattar forskarna att runt 20 procent av variationen i höjd beror på miljön.

Nu hoppas de att upptäckten kan hjälpa läkarna att peka ut de som inte växer där det är generna som avgör, och därigenom upptäcka dolda sjukdomar som kan hämma tillväxten.