Här är de viktigaste råden från stressforskaren, som själv har varit sjukskriven

Christian Gaden Jensen har ägnat sig åt stressrelaterade frågor i mer än 15 år. Han understryker att det lyckligtvis finns mycket du kan göra – både före och efter skadan är skedd.

Du skal blandt andet sørge for at komme ud i naturen og fortælle din omgangskreds om din tilstand, hvis du begynder at mærke symptomer på stress.

© Shutterstock / Ken Ikeda

Christian Gaden Jensen var fascinerad av shamanens sömnliknande transtillstånd när han redan vid tolv års ålder började meditera.

Han vande sig vid att avsluta sin dag med att sitta för sig själv i sängen och låta sinnet falla till ro innan huvudkuddens mjuka dun kallade på honom.

15 år senare sjukskrevs Christian Gaden Jensen för stress, när hans familj drabbades av en allvarlig kris samtidigt som han studerade till en kandidatexamen i psykologi. I ett försök att söka hjälp upplevde han ett offentligt system med belastande väntetider och oroväckande få erbjudanden.

Tog saken i egna händer

Med sina tidiga kunskaper om meditationens potential tog Christian därför saken i egna händer och utvecklade tillsammans med ett flertal stressforskare "Öppen och lugn", som är ett av de mest framgångsrika programmen för stressdrabbade i Danmark.

Meditation är en viktig del av programmet, men efter en vistelse vid Harvards universitet och ett CV med titlar som psykolog, ph.d., lektor och nu direktör för den danska Fonden Mental Sundhed, vet Christian mer än de flesta att stress ska hanteras med breda strategier och ur flera vinklar.

Christian Gaden Jensen samlar tankarna från flera skolor inom psykologi och meditation, och här samlar Illustrerad Vetenskap stressforskarens bästa råd till dig som inte har drabbats av stress ännu. Och för dig, som har drabbats.

Vad skulle du önska att alla människor visste om stress?

Att det finns många lösningar på stress. Det skär i mina öron när olika medier utser den ena tekniken efter den andra som det "nya botemedlet" mot stress.

Tema: Forskarnas förslag till det goda livet

Vad kan du själv göra för att bromsa ditt åldrande och undvika cancer, stress, demens och hjärtproblem? Och finns det något recept på det långvariga parförhållandet eller det goda barnlivet? I en artikelserie talar vi med några av de bästa forskarna och experterna inom sina fält och frågar dem om vad de tycker att vi alla bör veta om just deras expertområde.

Lista över tema-bilagorna:
31/7 om parförhållanden
3/8 om åldrande
7/8 om stress
10/8 om barns utveckling
14/8 om cancer
17/8 om hjärt-kärlsjukdomar
21/8 om demens

Stress betyder i grund och botten bara "överbelastning". Överbelastningar kan komma från alla möjliga olika håll. från arbetet, som fortfarande är den största källan till stress, men även från studier, familjekriser, en begränsad ekonomi, social diskriminering eller orättvisa, samt från allvarliga livshändelser såsom sjukdomar, skilsmässor, konkurser och så vidare.

Därför finns det inte ett enda botemedel mot stress.

© PR / Christian Gaden Jensen

Om experten...

Vad kan man göra för att avhjälpa stress?

Två av de forskningsområden vi har arbetat med de senaste åren är naturaktiviteter och meditation.

Natur är hälsosamt för människor. Det gäller både utsikt till natur, lite natur i stadsbilden och det gäller vistelse i naturen. Det är ett otroligt enkelt sätt att stärka din mentala hälsa och trivsel.

Ta en promenad vid hamnen eller i en park. Promenera på parkeringsplatsen när du ändå pratar i telefon.

Bara att gå ut utomhus under arbetsdagen kan främja din trivsel och minska stress. En del forskning tyder på att omkring två timmar i veckan ute i naturen är tillräckligt för att skapa en positiv effekt.

Och så finns det meditation, som länge har varit i fokus som en stressförebyggande och stressreducerande aktivitet.

Meditation är bra på många sätt. Jag tror att de två viktigaste aspekterna meditation erbjuder är en samlad avslappningseffekt och en ökad kontakt med dig själv i en icke-krävande miljö. Utöver det är meditation ganska lätt. De allra flesta som provar på det har användning för det på ett eller annat sätt.

Meditationer försätter kroppen i ett avslappningstillstånd med lägre puls och blodtryck, förbättrat näringsupptag, cellulär återuppladdning av energi, långsammare och mer regelbunden andning, nedsatt svettproduktion och generell återhämtning.

Därtill ger meditation via den öppna och lugna kontakten med dig själv ofta anledning att leva mer som du vill. Mer meningsfullt.

Så här mediterar Christian

  • Fokusera på andningen – utan att anstränga dig.
  • Säg ordet "öppen" för dig själv under en inandning och ordet "lugn" på en utandning (det vill säga i tanken).
  • Du kan välja ord som är meningsfulla för dig, för det är faktiskt inte så viktigt vilka ord du använder. Men de ska vara meningsfulla för dig och lugnande.
  • Det räcker med 10–20 minuter åt gången i början och välj ett antal gånger i veckan utifrån hur stressad du är.
  • En låg grad av stress: 2–3 gånger. Medelgrad av stress: 3–5 gånger. Hög grad av stress: 5–7 gånger i veckan – eller mer. Eventuellt en gång på morgonen och en gång på kvällen.
  • Du kan hitta denna meditation och andra på gratisappen ”Åben og Rolig Meditation”.

Utlösningen av det avslappade tillståndet är mycket, mycket bra för hälsan. Den gynnar hjärnan, immunförsvaret, uppmärksamheten, humöret och sömnen.

Du kan använda meditation, bön, avslappning i naturen eller andra aktiviteter för att utlösa hälsosamma, avslappnade tillstånd i kropp och sinne.

Den senaste forskningen tyder på att regelbunden meditation under tid hjälper till att förändra det sätt dna transkriberas, så att dina celler blir mer motståndskraftiga gentemot stress.

Vilket råd vill du ge till personer som lider av stress?

Jag vill ge tre råd:

  1. Var öppen om det. Det klassiska misstaget vi alla gör är att se mellan fingrarna på det och sopa det under mattan alldeles för länge. Tala med sig själv. Skriv dagbok. Tala med din partner. En pojk- eller flickvän. En kollega, en terapeut eller en ledare. Tala med din mamma eller pappa. Men undvik att gå runt med en konstant upplevelse av att du är trött, oinspirerad, negativ eller börjar vantrivas kroppsligen – och att inte säga det till någon.

  2. Gör vad som gör det lättare att vara du. Allt som ger dig energi eller avslappning och möjlighet till återuppladdning. Alla typer av stress handlar i något avseende om överbelastning. Därför behöver du avlastas och återuppladdas. Du kan se en video. Du kan gå promenader. Du kan meditera. Du kan laga god mat. Du kan motionera måttligt. Du kan ägna dig åt något intresse eller någon gemenskap med andra som betyder något för dig. Lägg ribban lägre och ge dig själv större frihet. Du behöver avlastas, skämmas bort och återuppladdas.

  3. Var uppmärksam på hur det går. Om din stress bara fortsätter eller förvärras, ska du söka professionell hjälp. Gå till din läkare eller en psykolog. Arrangera systematiska lösningar runt dig. Stress är inte nödvändigtvis en sjukdom, men det kan lätt bli en sjukdom och få stora sociala konsekvenser samt livsstilskonsekvenser. Går det åt rätt håll? Okej. Gör det inte det så be någon om hjälp eller sätt dig ned och tänk grundligt igenom vad du kan göra och vad som krävs dör att du ska börja röra dig i rätt riktning.