Grönsaker är nyttiga – det råder det knappast några tvivel kring.
Gång på gång framhåller forskare fördelarna med de näringsrika växterna och rötterna som sägs kunna förbättra allt från vårt blodtryck till vår blodsockernivå.
Och vi lär oss hela tiden alltmer om vilka grönsaker som gör vad.
Nu har en grupp amerikanska forskare undersökt näringsinnehållet i en viss grönsaksvariant genom att göra tester på försöksmöss och de har kommit fram till en intressant slutsats.
Studien har gjorts av forskare vid bland annat jordbruksdepartementet i USA, som tittade på en grönsaksvariant, kallad mikrogrönt, som har lyfts fram som extra näringsrikt på senare år.
Bromsade viktuppgång hos möss
Mikrogrönt är små, späda versioner av grönsaker som är äldre än groningen och yngre än mogna grönsaker och skördas vanligtvis inom loppet av ett par veckor efter att de har börjat växa.
Forskarna skulle undersöka om de unga grönsakerna, som ofta kan gro i exempelvis en behållare i en fönsterkarm, verkligen lever upp till sitt rykte och om det finns någon skillnad på hur de unga och de mogna grönsakerna påverkade mössens kroppar.
Till att börja med tittade forskarna på en känd medlem av familjen korsblommiga växter, nämligen rödkål.
Då visade studien att både späd och fullt utvuxen rödkål såg ut att bromsa viktökningen hos möss som fick en diet med hög fetthalt. Det var alltså inte någon större skillnad.
Däremot kunde forskarna se att näringsämnena i kålen förändrades med tiden och att den mikrogröna versionen var betydligt rikare på en grupp bioaktiva naturämnen, kallade glukosinolater.
Dessa ämnen spelar en viktig roll i växternas försvar mot insekter och sjukdomar och kan potentiellt fungera förebyggande i förhållande till exempelvis cancer hos människor.

Omogen grönkål (till vänster) och mogen grönkål (till höger) har olika näringsprofiler, men båda växterna kan reducera viktökning hos försöksmöss på en diet med hög fetthalt.
När forskarna vände uppmärksamheten mot grönkål blev slutsatsen densamma. I det fallet såg det ut som om den späda kålen innehöll fem gånger så många glukosinolater som den mogna.
Även hos andra typer av korsblommiga grönsaker såg nivån av näringsämnen ut att vara högre i de unga växterna.
Forskarna tror att den positiva inverkan på mössens vikt beror på att kålen skapar förändringar i mössens tarmflora.
Att inta kål, oavsett hur mogen den är, ökade mångfalden av bakterier i mössens tarmar, men enligt forskarna var förbättringen mer påtaglig med mikrogrönt.
"Det är viktigt därför att en mer varierad tarmbakterieflora i allmänhet sätts i samband med bättre hälsa", förklarar forskarna i ett pressmeddelande.
Resultaten av studien presenterades på The American Chemical Societys höstmöte i augusti och studien har därmed inte kollegiegranskats ännu, vilket är en del av kvalitetssäkringen av vetenskapliga studier.
Försöket har dessutom bara gjorts på möss och därför vet vi ännu inte om resultaten kan överföras till människor.