Giftigt slajm dras tillbaka

Slajmprodukter dras ofta tillbaka från butikshyllorna. Gemensamt för samtliga borttagna produkter är att de innehållit för höga nivåer av ämnet bor, något som kan skada fortplantningsförmågan. Men det behöver inte vara slut på leken bara för det. Du kan göra den geléliknande massan på egen hand utan att den skadar någon.

Magical unicorn. AbbyRose. Swallowzy Fluffy Cloud Slime. Colorful Exquisite fishbowl. Fluffy Floam Slime. Neongult leksaksslajm.

Namnen låter som ofarliga substanser. Nästan lite gulliga. Men de sex slajmprodukterna är varken söta eller harmlösa. Samtliga innehåller för höga halter av grundämnet bor.

Därför har dessa produkter dragits tillbaka från butikshyllorna i Danmark.

Det danska exemplet är dock inte ensamt i sitt slag. För bara ett halvår sedan skedde samma sak i Storbritannien och i USA.

Bor är vid långvarig kontakt skadligt för fortplantningsförmågan. En studie som gjorts på möss visar att det särskilt drabbar hankönets förmåga att reproducera sig eftersom bor försämrar kvaliteten på spermierna.

Samtliga produkter har gått att köpa på nätet på : amazon.com, amazon.de, alixpess.com, ebay.com samt gemmas.se.

De har kallats tillbaka eftersom de överskrider EU:s direktiv från 2009 som fastslår att det i EU-länder endast får finnas 300 mg/kg bor i det kladdiga leksaken.

Gör ditt eget slajm

Men barnens slajmlek behöver inte vara över. Det går att tillverka på egen hand - utan skadliga ämnen.

Det behövs inte mycket för att tillverka eget slajm. Kanske finns det redan i köket:

Potatismjöl, karamellfärg och kokande vatten. 1, 2, 3: Sätt i gång...

Video