– Våra resultat tyder på att det inte bara är viktigt att äta frukost, utan att det också har stor betydelse var någonstans unga äter frukost – och vad den består av, säger Lopez-Gil om forskarnas upptäckt.
Forskargruppen själva teoretiserar att sambandet mellan mental hälsa och var frukosten äts kan ha ett samband med att frukostar som äts på språng ofta är mindre näringsrika än morgonmåltider som tillagas hemma av föräldrar.
Forskarna avslöjar också att de ser ett samband mellan ungas psykiska hälsa och den sociala och familjära relation som skapas kring en hälsosam och fridfull frukost med familjen.
Undvik ägg, ost och kött på frukostbordet
Och det är inte heller oviktigt vad som äts till frukost. Här fann forskarna tydliga indikationer i datamaterialet.
Bra att inta vid frukostbordet är mjölk, te, kakao, yoghurt, fullkornsprodukter som havregryn eller müsli, rostat bröd och annat bröd.
Å andra sidan, enligt resultaten från den spanska hälsoundersökningen, bör du hålla dig borta från ägg, skinka och ost – livsmedel som vanligen har hög fett- och kolesterolhalt.
Även om undersökningen är begränsad till Spanien är resultaten av studien i linje med tidigare rön, samtidigt som forskarna påpekar att länder eller regioner där exempelvis skolor erbjuder hälsosamma och näringsrika frukostar troligtvis kan ge olika resultat.
"Våra resultat underbygger behovet av att inte bara främja att frukost är en viktig del av en hälsosam livsstil utan också att frukosten bör konsumeras hemma", säger José Francisco López-Gil.
"För att undvika psykosociala hälsoproblem hos ungdomar bör frukosten även innehålla mejeriprodukter och/eller spannmål – och att man vid den bör minimera konsumtionen av vissa animaliska livsmedel med hög halt av mättat fett och kolesterol."
Nästa steg är en närmare granskning av orsak och verkan för att klarlägga exakt varför de barn och unga som skippar frukost eller äter på språng oftare upplever psykiska utmaningar som påverkar dem socialt.