Semestermånaden juli har aldrig varit varmare.
Och det kan vara farligt för motionssugna semesterfirare om de inte lämnar löparskorna eller tävlingscyklarna hemma.
Långvarig uthållighetsträning vid höga temperaturer kan nämligen leda till ett flertal allvarliga – och i värsta fall dödliga – magsjukdomar, visar ny studie.
Varma löpturer i vetenskapens namn
Studien har gjorts av forskare vid australiska Monash University.
De har bett erfarna löpare att ta en två timmar lång löptur vid olika temperaturer – en del i så kallat tempererat väder mellan 21 och 30 grader och en del i varmt väder från 35 till 37 grader.
På vägen har motionärerna varje kvart testats på ett flertal parametrar för att se hur mycket löpturen stressade deras muskler, puls och kroppens förmåga att reglera sin temperatur.
Före och efter turen har forskarna också tagit blodprover på de löpvilliga testpersonerna.
Prover har kontrollerat så kallade biomarkörer som kan visa forskarna hur löparnas tarmsystem mår. En av markörerna är signalmolekyler vid namn cytokiner, som hjälper till att aktivera kroppens immunsystem.
Kroppens kylsystem kräver hjälp från tarmens försvar
Med hjälp av undersökningarna upptäckte forskarna att ju mer löparnas kroppstemperatur steg, desto högre blev risken för att löparna upplevde symtom på Exercise-Induced Gastrointestinal Syndrome (EIGS) – på svenska träningsinducerat magtarmsyndrom, men även känt som "löparmage".
När löparnas kroppstemperaturer ökade skadades även tarmens cellvägg mer, så att fler sjukdomsframkallande ämnen som skadliga bakterier i blodbanorna och löparnas immunsystem aktiverades mer.
Mer blod ut i armar och ben
Förklaringen är enligt forskarna att kroppen skickar ut mer blod i armar och ben för att sänka kroppstemperaturen, och en del av det blodet kommer från området kring tarmväggen. Där börjar cellerna sakna blod och därför försvagas den skyddsmur som bildas runt tarmen.
Och då kan skadliga ämnen från tarmen söka sig ut i blodbanorna. Om olyckan är framme kan det leda till blodförgiftning, som kan sätta njurar och lungor ur funktion och i allra värsta fall vara dödlig.
Kayla Henningsen, en av forskarna bakom den nya studien, understryker att EIGS inte bara är en risk för motionärer, utan även för fysiskt hårda arbeten inom gruvindustrin, militären, jordbruket och räddningstjänsten.
"Anställda i rörelser som är fysiskt ansträngande och sker i extremt varm miljö, kan också uppleva symtom på ansträngning-värme-aktiverad stress, som leder till förhöjd risk för systemisk chock, infektioner i blodbanan eller till och med dödsfall om det inte behandlas."
Hon och de andra forskarna hoppas att den nya studien kan vara ett steg på vägen till att utveckla förebyggande metoder för gruvarbetare – eller den ivriga löparen på solsemester.