Drabbar försvagade patienter på sjukhus
Sedan jästsvampen för första gången upptäcktes i örat på en patient i Japan 2009, har den spritts med vindens hastighet till världens samtliga kontinenter.
Den röda tråden genom alla infektioner är att de personer som drabbas nästan alltid är försvagade personer – och att infektionerna och bärarna av jästsvampen så gott som alltid registreras på sjukhus.
Candida auris blir allt vanligare förekommande i alla världsdelar. Det har dock registrerats flest fall eller utbrott i länder som redan tidigare varit kända för att ha infektioner på sina sjukhus och en låg hygienstandard.
Att få svampen på huden är inte farligt i sig självt, förklarar Maria Szomek, som är laboratorieledare vid Syddanska universitetet och en av de deltagande forskarna i projektet, som granskar den potentiellt farliga jästsvampen.
Det blir inte farligt förrän svampen letar sig in till blodomloppet.
"Problemet med denna jästsvamp är att den är mycket svår att få bukt med. Den är multiresistent och därför riskerar man att drabbas av allvarliga infektioner som inte kan behandlas", säger hon och tillägger:
"Det finns många sorters läkemedel på marknaden, som kan bekämpa svampinfektioner – även Candida auris. Men de blir allt mindre effektiva, för Candida auris är extremt skicklig på att utveckla resistens, så utmaningen är nu att utveckla bättre läkemedel som fungerar."
Forskarna på Syddanska universitetet arbetar nu målinriktat på att hitta lösningar, som kan bekämpa den seglivade jästsvampen.