Shutterstock

Forskare varnar: Sällsynt svamp kan bli ett globalt hälsoproblem

Den multiresistenta svampen har redan spridits till världens samtliga kontinenter.

Har du någonsin hört talas om jästsvampen Candida auris?

Antagligen inte, för den har inte fått mycket uppmärksamhet. Ännu.

Men det kan ändras, tror en grupp forskare från Syddanska universitetet i Danmark, som med egna ord har kastat sig in i en regelrätt kapplöpning med tiden för att stoppa dess utbredning, som de beskriver i en artikel i tidskriften Biochimica et Biophysica Acta (BBA).

Svampen orsakar nämligen allvarliga infektioner som är synnerligen svårbehandlade – eftersom den är multiresistent.

Drabbar försvagade patienter på sjukhus

Sedan jästsvampen för första gången upptäcktes i örat på en patient i Japan 2009, har den spritts med vindens hastighet till världens samtliga kontinenter.

Den röda tråden genom alla infektioner är att de personer som drabbas nästan alltid är försvagade personer – och att infektionerna och bärarna av jästsvampen så gott som alltid registreras på sjukhus.

Candida auris blir allt vanligare förekommande i alla världsdelar. Det har dock registrerats flest fall eller utbrott i länder som redan tidigare varit kända för att ha infektioner på sina sjukhus och en låg hygienstandard.

Att få svampen på huden är inte farligt i sig självt, förklarar Maria Szomek, som är laboratorieledare vid Syddanska universitetet och en av de deltagande forskarna i projektet, som granskar den potentiellt farliga jästsvampen.

Det blir inte farligt förrän svampen letar sig in till blodomloppet.

"Problemet med denna jästsvamp är att den är mycket svår att få bukt med. Den är multiresistent och därför riskerar man att drabbas av allvarliga infektioner som inte kan behandlas." Maria Szomek, laboratorieledare på Syddanska universitetet

"Problemet med denna jästsvamp är att den är mycket svår att få bukt med. Den är multiresistent och därför riskerar man att drabbas av allvarliga infektioner som inte kan behandlas", säger hon och tillägger:

"Det finns många sorters läkemedel på marknaden, som kan bekämpa svampinfektioner – även Candida auris. Men de blir allt mindre effektiva, för Candida auris är extremt skicklig på att utveckla resistens, så utmaningen är nu att utveckla bättre läkemedel som fungerar."

Jästsvampen C. neoformans sprids från blodkärl

På bilden: Jästsvampen C. neoformans flyter ut ur de lilafärgade blodkärlen och infekterar hjärnvävnaden (de mörka områdena med gul färg).

© University of Sheffield

Läs också:

Forskarna på Syddanska universitetet arbetar nu målinriktat på att hitta lösningar, som kan bekämpa den seglivade jästsvampen.