Forskare utfärdar varning: Så skadligt är PFAS för kvinnors fertilitet

Forskare uppmanar kvinnor som vill bli gravida att undvika de så kallade evighetskemikalierna, som bland annat förekommer i dricksvatten och livsmedelsförpackningar.

Forskare varnar kvinnor i fruktsam ålder för PFAS. Höga nivåer av evighetskemikalien i kroppen kan få allvarliga konsekvenser för kvinnors fertilitet.

© Shutterstock

Sluta med alkohol och cigaretter, ät varierat och ta tillskott av folinsyra och D-vitamin.

Dessa råd har många kvinnor säkerligen följt genom tiderna för att öka sina chanser att bli gravida.

Nu visar forskning att ytterligare ett råd hör hemma på listan.

Undvik de hälsoskadliga PFAS-ämnena i möjligaste mån.

De så kallade evighetskemikalierna kan nämligen vara extremt skadliga för kvinnors fertilitet, visar en studie som har publicerats i Science of the Total Environment.

I studien rapporterar en grupp forskare från USA och Singapore att höga koncentrationer av PFAS i blodet hos kvinnor är förenat med en "avsevärt reducerad sannolikhet för graviditet och levande födslar".

Konkret visar forskarnas resultat att fertiliteten hos kvinnor med höga PFAS-nivåer i kroppen minskade med upp till 40 procent.

Fertilitet minskade markant

Studien omfattar 1 032 kvinnor i Singapore mellan 18 och 45 års ålder som försökte bli gravida.

Forskarna mätte kvinnornas PFAS-nivåer mellan 2015 och 2017, och kunde sedan konstatera att chansen att bli gravid ett år senare – och chansen att föda ett levande barn – var upp till 40 procent sämre för kvinnor med höga PFAS-nivåer i blodet. Forskarna inkluderade sju olika PFAS-typer i studier.

I åratal har PFAS på många platser använts i förpackningar och engångsartiklar av papp och papper. Fluorämnen har nämligen den smarta egenskapen att de gör ytan av förpackningspappret till snabbmat, muffinsformar och pizzalådor fett- och vattenavvisande.

© Shutterstock

Vad är PFAS?

Forskarna uppmanar därför kvinnor som vill bli gravida att i möjligaste mån undvika de skadliga kemiska ämnena.

"Resultaten av vår studie bör varna alla kvinnor som planerar att bli gravida om PFAS potentiellt skadliga inverkan", säger Dr. Nathan Cohen vid Mount Sinai-sjukhuset i New York, som ingick i gruppen forskare som utförde studien.

"Vi kan minimera exponeringen för PFAS genom att undvika livsmedel som är kopplade till höga nivåer av dessa kemiska ämnen samt genom att köpa PFAS-fria produkter", fortsätter han.

Tidigare studier har dessutom redovisat för PFAS-ämnenas koppling till försämrad spermakvalitet hos män. En dansk studie visade 2022 ett samband mellan PFAS-exponering hos pojkfoster – och en försämrad spermakvalitet två årtionden senare, då fostren har blivit fullvuxna män.