Shutterstock
Bebis barnmat

Forskare: Så får du din bebis att äta mer grönt

Ett kostförsök med bebisar har visat hur man kan fördubbla deras intag av frukt och grönt.

Det kan vara frustrerande som förälder att se sitt barn konsekvent peta undan grönsakerna på tallriken. Men så behöver det inte vara.

Forskare från universitetet i Umeå i Sverige och University of California har följt två barngrupper i åldern fyra till sex månader och därefter vartannat år. Den ena gruppen fick den rekommenderade kosten från livsmedelsverket. Den andra gruppen fick en så kallad "nordisk" kost, som förutom bröstmjölk i högre grad är baserad på bland annat fruktmos, bär och rötter.

Resultaten är lovande. De barn som vande sig vid att äta flera grönsaker samtidigt åt knappt 45 procent mer frukt och grönsaker när de var mellan 12 och 18 månader jämfört med kontrollgruppen.

Inga biverkningar

Enligt studiens ledare Ulrica Johansson registrerades inga negativa följder av den nordiska kosten som innehåller mindre protein jämfört med den mängd som anges i de officiella kostråden för bebisar.

"En nordisk kost med mer frukt och grönt är både säker för barnet och kan bidra till mer hälsosamma matvanor under den tidiga barndomen", berättar Ulrica Johansson.

Den nordiska kosten innehåller säsongsodlade frukter, grönsaker, bär, örter och baljväxter samt vegetabiliska fettämnen och oljor, fisk och ägg. I gengäld innehåller den mindre godis, kött och mejeriprodukter.

200 bebisar deltog i studien. Forskarna ska fortsätta att följa barnen tills de blir sju år, för att se hur bestående förkärleken till den nordiska kosten är.