Shutterstock

Forskare: Populär bantningskur kan ge hjärtproblem

Kostplanen kan fördubbla risken för hjärt-kärlsjukdomar och förhöjt kolesterolvärde, enligt studie.

I kampen för att bli av med ett par oönskade kilon har den så kallade ketogena dieten blivit populär.

Bantningskuren utesluter majoriteten av alla kolhydrater från måltiderna och ersätter dem i stället med fett och protein.

Men nu visar en studie att den feta bantningskuren ger problem i form av höjda kolesterolvärden och hjärt-kärlsjukdomar.

Populär kur fördubblar risken för hjärtinfarkt

Vid American College of Cardiologys årliga konferens för hjärtläkare i början av mars presenterade Iulia Iatan den nya studien, som är en av de första som har tittat närmare på den ketogena kurens effekt på kolesterol och hjärt-kärlsjukdomar.

"I vår studie kom vi fram till att ett fast intag av en diet med få kolhydrater och mycket fett var förknippat med högre nivåer av LDL-kolesterol – eller "dåligt" kolesterol – samt en högre risk för hjärtsjukdomar", förklarade hjärtforskaren, som vanligtvis arbetar på St. Paul's Hospital i Vancouver, Kanada.

Iatan och hennes forskargrupp har använt data från UK Biobank, som innehåller hälsodata från mer än en och en halv miljon britter, som alla har följts under minst tio år.

Forskarna bakom den nya studien har fokuserat på 305 britter, som i de inledande frågeformulären angav att de får högst 25 procent av sitt dagliga energiintag från kolhydrater och minst 45 procent från fettämnen.

Kolhydrater är kroppens förstaval som vardagens energikälla. Men den ketogena kuren rekommenderar att kolhydratintaget begränsas till omkring tio procent av det dagliga kaloriintaget. Kurens anhängare skär därför ned på bröd, ris, pasta, potatis och vissa frukter och grönsakerr. I stället skal kroppen få sin näring från protein och fett, som i den ketogena kuren utgör 25 respektive 65 procent. Det ska få levern att omvandla fettceller till så kallade ketoner, som ersätter kolhydraterna som energikälla.

© Shutterstock

Keto-anhängarna jämfördes därefter med en kontrollgrupp som omfattade 1 220 britter som fick majoriteten av sina kalorier från kolhydrater.

Förutom att de hade ett BMI som låg en poäng högre, kom forskarna också fram till att nästan var tionde person i keto-gruppen fick hjärt-kärlsjukdomar, medan bara var tjugonde person på en normal diet drabbades.

Dåligt kolesterol blockerar blodådrorna

Tidigare studier har också påvisat att fettrika bantningskurer kan ge mer så kallat LDL-kolesterol. Low Density Lipoprotein-kolesterolet består nästan uteslutande av apolipoproteinet B, som gör kroppens celler kapabla att binda och transportera fett.

Det speciella proteinet misstänks också leda till blodproppar, eftersom de klumpar ihop sig i blodådrorna.

Den nya studien poängterar ännu en gång sambandet mellan höga kolersterolvärden, apolipoprotein B och risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Människor reagerar olika

"Vi påvisade att de deltagare på ketogen diet som löpte högst risk att utveckla hjärt-kärlsjukdomar också var dem som hade de högsta nivåerna av LDL-kolesterol", påpekade Iulia Iatan vid konferensen i New Orleans.

Hon poängterade också att olika människor enligt studien reagerar olika på den fettrika bantningskuren. Iatan uppmanade keto-intresserade att diskutera bantningskuren med sina läkare innan de inleder dieten.

"Om man håller denna diet är rekommendationen att mäta kolesterolvärdet regelbundet och att vara uppmärksam på andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar som diabetes, högt blodtryck, bristande fysisk aktivitet och rökning", avslutade hjärtforskaren.