Forskare om "miljövänliga" engångsmuggar: Lika giftiga som plastmuggar

Ny studie tyder på att pappersmuggar kan innehålla hundratals olika kemiska ämnen som utgör en hälsorisk för den kaffedrickande kunden.

Studien visade att muggarna hade en skadlig inverkan på kroppens tillväxthormon och sexuella reproduktion.

© Shutterstock

I en stressig värld, där bekvämlighet värderas högt har engångsmuggar blivit en självklar del av vår vardag.

I ett försök att reducera våra ekologiska fotavtryck har många av oss bytt från plast- till pappersförpackningar i tron att det finns ett säkrare och mer hållbart alternativ.

Men nu lyfter en banbrytande studie från Göteborgs universitet fram ett par allvarliga frågor kring sanningen om våra pappersmuggar.

Deras slutsatser tyder chockerande nog på att pappersmuggar kan vara lika giftiga som konventionella plastmuggar om de slutar som avfall i vår naturliga miljö.

"Det sipprar ut kemiska ämnen ur de här materialen", förklarar huvudförfattaren Bethanie Almroth, som är lektor i miljövetenskap vid Göteborgs Universitet.

Tunt lager av bioplast

Pappersmuggar är belagda med ett tunt lager plast som ska förhindra att exempelvis kaffe sipprar in i förpackningen.

Och det är just denna ytbeläggning som sägs avge giftiga ämnen.

I dag består plastfolien ofta av en bioplast kallad polylactid (PLA), som framställs av majs eller sockerrör i stället för fossila bränslen som används till att framställa traditionell plast.

PLA kan brytas ned snabbare än vanlig plast under rätt förhållanden, men forskarnas studie visar att bioplasten ändå kan vara giftig.

"Bioplast innehåller minst lika många kemiska ämnen som konventionell plast. Och eftersom bioplast inte kan brytas ned speciellt effektivt när den hamnar i miljön, kan det finnas en risk att plasten stannar i naturen och att mikroplasten kan tas upp av djur och människor precis som annan plast", förklarar Almroth.

Skadliga verkningar

En del av de kemiska ämnen som finns i PLA-plast omfattar UV-stabilisatorer och ämnet nonylfenol, som Europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA) klassificerar som giftigt.

När forskarna testade bioplastens kemiska ämnen på insekter kunde de konstatera att det hade skadlig inverkan på insekternas tillväxt och fortplantning. Det kan enligt forskarna vittna om liknande risker för skador hos andra djur eller till och med människor.

Tidigare har Illustrerad Vetenskap kunnat berätta om en belgisk studie som kom fram till att papperssugrör hade höga koncentrationer av gruppen giftiga syntetiska "evighetskemikalier".

Med utgångspunkt i de oroväckande resultaten framför forskarna en glasklar uppmaning.

"Vi måste lämna engångslivstilen bakom oss. Det är bättre att du tar med din egen mugg när du köper hämtkaffe", säger Almroth.