Forskare har upptäckt ett gemensamt drag hos 100-åringar

En av hemligheterna bakom ett mycket långt liv kan vara relaterat till en speciell kombination av virus och bakterier.

100

Vi kan tyvärr inte i alla avseenden själva påverka hur gamla vi blir.

© Shutterstock

Sedan 1990-talet har antalet personer som uppnår hundra års ålder fördubblats i hela världen.

Vi ägnar oss åt vår hälsa som aldrig förr med dieter, gym, vitaminpiller och strikta kostråd.

Men en studie lägger forskare in ett viktigt bidrag till debatten om vilka som når upp till en tresiffrig ålder.

Forskare vid Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research vid Köpenhamns universitet har upptäckt att människor över 100 år har unika virus i tarmarna, som förbättrar chansen att få 100 ljus på födelsedagstårtan.

I studien har forskarna studerat virus och bakterier i tarmen hos 176 japanska hundraåringar.

"Vi hittade stor biologisk mångfald i både bakterier och bakteriella virus hos hundraåringarna. Hög mikrobiell mångfald förknippas vanligtvis med ett hälsosamt tarmmikrobiom, och vi förväntar oss att personer med ett hälsosamt tarmmikrobiom är bättre skyddade mot åldersrelaterade sjukdomar", förklarar Joachim Johansen, postdoktor och medförfattare.

De virus som forskare hittade i tarmarna hos de 176 hundraåringarna, innehöll extra gener som kunde förstärka omvandlingen av en del molekyler i tarmarna hos äldre.

Tarmens virus infekterar och påverkar generellt bakterierna på ett sätt som förbättrar deras förmåga att bekämpa inflammation.

Stor mångfald i tarmen skyddar oss därför bättre mot infektioner, vilket har en gynnsam inverkan på tarmfloran och därmed vår hälsa.

Forskarna hoppas att man med den nya insikten i tarmfloran bland hundraåringar kan öka livslängden hos andra människor på sikt.

Det är inte möjligt att förändra vår genetiska disposition i tarmen, men enligt Simon Rasmussen, lektor och gruppledare för studien, kan den nya kunskapen om balansen mellan virus och bakterier eventuellt användas till att förändra den icke-genetiska sammansättningen i tarmen.

"Om man upptäcker bakterier och virus som har en positiv inverkan på människans tarmflora, är nästa steg självklart att ta reda på om det bara är några av oss eller alla som har dem. Om vi kan få dessa bakterier och deras virus att flytta in hos de människor som saknar dem, så kan fler dra nytta av dem", förklarar Simon Rasmussen.