Shutterstock

Forskare har uppfunnit ett effektivt "p-piller" till män

Pillret har hittills bara testats på möss och har visat sig vara mycket effektivt. Så här fungerar det.

Det ser ut att uppstå jämställdhet inom preventionsområdet.

i en ny studie har amerikanska forskare presenterat lovande resultat, som tyder på att en ny typ av preventivpiller för män kan bli verklighet.

Pillret, som hittills har testats på möss i laboratorieförsök, fungerar genom att förlama mannens spermier, så att de inte kan simma fram till kvinnans ägg.

I studien, som har publicerats i Nature Communications, framgår det att en enda dos kan förhindra en graviditet med 100 procents effektivitet under de första två timmarna efter att mannen har svalt pillret.

Efter tre timmar ligger effektiviteten fortfarande på 91 procent.

24 timmar efter man har tagit pillret har effekten avtagit helt, visar studien.

Forskarna rapporterar dessutom att det inte har observerats några biverkningar under de sex veckor, där mössen med jämna mellanrum fått piller.

Fungerar annorlunda än vanliga p-piller

I motsats till de p-piller kvinnor tar, fungerar det manliga preventivpillret inte genom att påverka hormonsystemet.

Pillret fungerar i stället genom att hämma ett visst enzym, som resulterar i att mannens spermier inte kan driva sig själva framåt – och effekten infinner sig redan mellan 30 minuter och en timme efter att man har tagit det.

Spermier simmar till ägg

Mannen produserer rundt tusen sædceller i sekundet, og det skal som kjent bare én sædcelle til for å befrukte et egg. Nye prevensjonsmidler skal forhindre befruktning enten ved å redusere antallet sædceller med minst 90 prosent, sperre veien for sædcellene – eller sette dem ut av stand til å svømme.

© Shutterstock

Om pillret visar sig ha samma effekt på människor kommer män alltså att kunna nöja sig med att ta preventivpillret vid behov, i stället för att behöva ta det regelbundet som klassiska p-piller.

Enligt forskarna krävs det dock många fler djurförsök, innan man är redo att testa pillret på människor.

Forskarnas förhoppning är att utveckla ett piller som verkar inom mindre än en timme samt verkar under 6-12 timmar.