Forskare: Denna typ av mat kan tydligen förbättra din kondition

Nyttiga matvanor kan motsvara 4 000 extra steg om dagen, enligt forskare.

Du är vad du äter – och nu tror sig forskare också kunna koppla ihop den mattyp du intar med din kondition.

© Shutterstock

Vi är många som tillbringar åtskilliga av dagens timmar stillasittande vid ett skrivbord.

Och det är inte alltid det finns energi till en snabb löprunda eller ett besök på gymmet för att ge grundformen en boost före eller efter arbetsdagen.

Men det finns tydligen andra sätt att komma i bättre form, förklarar en grupp amerikanska forskare.

De har nämligen avslöjat ett samband mellan det vi stoppar i munnen och vår kondition.

Det framgår av forskning som har publicerats i European Journal of Preventive Cardiology.

"Den här studien levererar några av de starkaste och mest stringenta fakta hittills som stöder sambandet mellan bättre kostvanor och en bättre kondition", säger den ledande författaren till studien, Michael Mi vid Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston, USA, i ett pressmeddelande.

"Den förbättring av konditionen som vi observerade hos deltagare med bättre kostvanor motsvarade effekten av att ta 4 000 fler stag varje dag."

Frukt och grönt fungerar

Forskarnas studie omfattade 2 380 personer med en genomsnittsålder på 54 år, varav 54 procent var kvinnor.

Alla deltagare skulle klara ett cykeltest för att mäta deras maximala syreupptag, det så kallade VO2-värdet, som är den bästa indikatorn för vår kondition.

morot och korn
© Shutterstock

Forskarnas kostråd

Dessutom fyllde deltagarna i ett frågeformulär om deras kostvanor som forskarna sedan utvärderade. Deltagare som åt mycket grönsaker, frukter, fullkornsprodukter, nötter, baljfrukter, fisk och nyttiga fettämnen – och intog begränsade mängder av rött kött och alkohol – fick högst poäng på forskarnas skala.

Enligt forskarna fanns det ett tydligt samband mellan kost och kondition hos både män och kvinnor och kopplingen var särskilt tydlig bland de medelålders deltagarna under 54 år.

Resultaten tyder på att sambandet kanske kan bero på att sund kost är förknippad med en bättre ämnesomsättning.

Ämnesomsättningen betecknar de processer i kroppen som omvandlar vatten, mat och andra material till ämnen som kroppen behöver för att fungera – och en bra ämnesomsättning kan enligt forskarna eventuellt förklara varför en bättre kondition följer med en sund diet.

Forskarnas studie är en observationsstudie och de understryker därför att man inte med säkerhet kan konstatera att hälsosam kost leder till förbättrad kondition – eller om sambandet kan bero på att vältränade personer äter hälsosammare än andra.