Shutterstock
Cola-burk

Forskare avslöjar: Så ohygienisk är din läskburk

Ohygienisk förvaring och transport gör att det ibland ansamlas stora mängder bakterier och mögel på öl- och läskburkar.

När du sätter munnen till en läskburk du precis har köpt i snabbköpet eller kiosken, får du sannolikt i dig mycket mer än en klunk läsk.

Flera oberoende studier visar att ytan på burkarna ofta är fyllda med ohygieniska gäster som mögel, bakterier och enzymer som i värsta fall kan göra dig sjuk.

En del studier hittade till och med spår efter E.coli-bakterier på behållarna, som alltså har varit i närkontakt med avföring från människor eller djur.

En av studierna kommer från Australien, där mediet News.com allierade sig med laboratorieteknikerna på EarthEcco, som arbetar med klinisk renlighet inom bland annat sjukvården.

I den studien kom forskarna fram till att ytan på de populära vätskebehållarna i en del fall var tio gånger smutsigare än hälsorekommendationer föreskriver.

En av läskburkarna uppmättes vara smutsigare än en toalettsits.

Forskarna mäter förekomsten av bakterier och annat mikrobiotiskt liv som enzymer och mögel i så kallade relative light units (RLU). Det gör de genom att belysa en yta med en speciell luminometer som får enzymet adenosinfosfat att lysa upp.

Enzymet finns i nästan alla levande organismer och kan därför användas till att belysa hur mycket mikroskopiskt liv det finns på en yta.

En amerikansk studie konstaterade att en toalettsits lyste upp med 984 RLU, medan en av läskburkarna i den australiska studien hamnade på hela 1146 RLU.

Nya mikroorganismer

Forskarna som har genomfört de olika studierna är eniga om att behållarna infekteras med bakterier och annan smuts när de flyttas av människor, transporteras i stora, smutsiga lastrum och slutligen hamnar på butikshyllorna, från vilka konsumenten plockar till sig dem.

Varje gång läskburken hanteras av en ny person kommer behållaren i kontakt med nya mikroorganismer, som kan bosätta sig på burkens yta.

En anledning till att det i några fall finns spår av avföring på toppen av burkarna – E. coli-bakterier – är sannolikt också att någon inte har tvättat sina händer tillräckligt noga efter ett toalettbesök.

I en amerikansk studie kom fram till att alla burkar är också hemvist för en uppsjö av mögelorganismer.

Använd ett sugrör

På läskburken med mest mögel levde inte mindre än 600 mögelkolonier på ytan.

Enligt mikrobiologen Helene Ver Eecke, som själv har genomfört en del av undersökningarna, finns det dock ingen anledning till oro. Hon berättar för det amerikanska mediet WFTS Tampa Bay att bara personer med nedsatt immunfunktion bör vara extra försiktiga med de smutsiga läskburkarna.

De kan rengöra ytan innan de häller i sig läskedrycken, använda ett sugrör eller hälla upp burkens innehåll i ett glas.