Shutterstock
Att knäcka fingrar

Får du artrit av att knäcka fingrarna? Här är svaret

Det kan kännas skönt att knäcka fingrarna, men många undrar om det skadar lederna. Svaret är enkelt, enligt överläkaren.

Du känner säkert igen det. Antingen för att du gör det själv, eller för att du får lyssna på när andra göra det. Ljudet och känslan av knäckande leder kan vara lugnande eller obehagligt – beroende på om du gör eller hör det.

Men är det verkligen dåligt för kroppen att knäcka fingrar, nacke eller andra leder?

Svaret är entydigt från Sten Larsen, överläkare på ortopedkirurgiska avdelningen på Aarhus Universitetssjukhus i Danmark.

"Du får gärna knäcka fingrar och nacke – även om det kan vara irriterande att lyssna på för de som sitter bredvid", säger han och understryker:

"Det är helt ofarligt".

Ingen förklaring

Sten Larsen säger också att det inte finns någon definitiv förklaring till varför vissa personer kan knäcka sina leder. Det har inte gått att utreda ordentligt.

Även om det inte finns någon definitiv förklaring till vad som rent fysiskt gör att vi kan knäcka våra fingrar är det lätt att förklara varför vi väljer att göra det. Det säger Martin Bergen, grundare av Centrum för kognitiv beteendeterapi som bland annat behandlar tvångsbeteenden.

"Vi människor gillar självstimulerande beteende där vi flyttar fokus från stress och negativa tankar till något som stimulerar oss", förklarar han.

Att knäcka fingrar, nacke och andra leder kan jämföras med andra självstimulerande beteenden som att dra loss hårstrån eller pilla på huden.

Det kan vara svårt att sluta

När du väl har börjat knäcka leder kickar hjärnan in.

"Hjärnan automatiserar det som du gör ofta. Då tror den att det kan användas till något", säger Martin Bergen.

"Om du knäcker leder lite då och då utvecklas snabbt till mer".

Även om det kan vara otroligt skönt att knäcka fingrarna själv är det något helt annat att lyssna på när någon annan gör det. Ljudet av knäckande leder är väldigt obehagligt för de allra flesta.

"Det beror på att vi normalt inte förknippar det knäckande ljudet med något trevligt", säger Martin Bergen.

Om du vill sluta för din partners eller kollegors skull måste du vara beredd på att det kommer att ta lite tid att bryta vanan.

"Det krävs en hel del uppmärksamhet och tar ungefär tre veckor, under vilka du hela tiden måste stoppa dig själv", säger Martin Bergen.

Han råder även den som vill sluta att ta reda på i vilka situationer man oftast knäcker leder så att man är extra uppmärksam vid dessa tillfällen. Samtidigt kan du fundera över olika åtgärder för att stoppa dig själv när hjärnan slår till och får dig att börja knäcka leder.

– Man kan exempelvis knyta ett band på handen så att man kommer ihåg att inte börja knäcka när man rör vid det, säger Martin Bergen.

Ett annat alternativ är att helt enkelt vänta. Vissa tycker nämligen att deras härliga vana att knäcka leder plötsligt inte längre fungerar efter ett tag. Orsaken till det är åldern.

– Ju äldre man blir desto stelare blir lederna, säger överläkare Sten Larsen.

Åldern medför att dina leder inte längre kan gå in i de yttersta lägen som gör att det knäppande ljudet uppstår.