Shutterstock

Experter: Så slipper du din partners snarkningar

Om du ligger bredvid en snarkande partner kan din egen sömn- och livskvalitet försämras.

Det kan vara både frustrerande och störande att försöka få en god nattsömn bredvid någon som snarkar och drar stora timmerstockar.

Och frustrationen är befogad, säger Therese Ovesen, som är överläkare vid öron-, näsa-, halsavdelningen på Gødstrups regionsjukhus i Danmark.

"Den andra parten får mycket dålig sömnkvalitet, eftersom hon eller han inte kommer ned i de sömnfaser vi behöver. Väcks man flera gånger under natten leder det till både sämre sömnkvalitet och försämrad livskvalitet på lång sikt", förklarar hon.

Hon påpekar att många väljer att flytta ut ur sovrummet på grund av den snarkande partnern. Sömnrådgivaren Mikael Rasmussen, som håller föredrag och kurser om sömn, hör samma sak från sina klienter.

Både han och Therese Ovesen påpekar att män i allmänhet snarkar mest.

"Vi ser en tydlig trend att allt fler kvinnor får ett eget sovrum endast för att slippa ligga bredvid den snarkande partnern", berättar Mikael Rasmussen.

Enligt sömnexperterna kan man i stället välja att försöka sätta stopp för snarkandet.

Se över livsstilen

Det första man bör göra är att titta på livsstilen.

"Övervikt innebär att det finns mer fett runt halsen och svalget och därmed även större risk att det uppstår vibrationer", förklarar Mikael Rasmussen.

Om man snarkar och är överviktig kan alltså försöka att nå ned lite i vikt. Enligt Therese Ovesen krävs det inte någon större viktminskning.

Hon har nyligen skickat i väg en ansökan om stöd för ett stort forskningsprojekt som ska reda ut och undersöka olika snarkbehandlingar. Under projektet ska en del av testpersonerna bland annat försöka gå ned i vikt.

"Vi har sett att det räcker med en viktnedgång på fem procent av utgångsvikten", berättar hon.

Båda experterna understryker att intag av alkohol och muskelavslappnande medel före sovdags ofta resulterar i snarkande. Det bör därför undvikas helt.

Bältet vibrerar

En del av testpersonerna i Therese Ovesens forskningsprojekt ska testa att sova med ett så kallat snarkbälte, som man spänner fast över bröstkorgen.

Bältet vibrerar när den som snarkar vänder sig för att ligga på rygg. Vibrationen ska få personen att vända sig om på sidan igen, vilket minskar risken för snarkningar avsevärt.

"Man vill helst uppnå att den som snarkar ligger på sidan 80 procent av tiden eftersom de inte snarkar då. Gör de ändå det är det mycket tystare", säger Therese Ovesen.

Annan utrustning som används i försök är exempelvis en snarkskena. Skenan sätts in i munnen och gör att käken puttas framåt, vilket avhjälper snarkningarna för en del.

Det går att köpa snarkskenor på många ställen, men enligt Therese Ovesen bör den framställas och anpassas individuellt.

"Man ska få den gjord hos en tandläkare för att den ska passa dina tänder och ditt bett", förklarar hon.

Nackdelen med denna lösning är att det kostar flera tusen kronor att få en individanpassad snarkskena.

Therese Ovesen kan inte heller garantera att snarkskenen eller snarkbältet avhjälper problemet.

"Snarkningar kan ha flera olika orsaker. Så det är möjligt att man måste gå igenom och testa flera åtgärder för att se vad som hjälper", säger hon.